Nieuws Retail

Deze binnensteden worden volgens INretail hardst getroffen door coronamaatregelen

De aangescherpte coronamaatregelen hebben veel impact op de binnensteden. Uit een analyse van INretail blijkt dat vorige week (maandag 12 tot en met zondag 18 oktober) het aantal bezoekers in zeven van de dertien steden kelderde met 50 procent of meer.

Van onze redactie 20 oktober 2020

Zwolle centrum corona maatregelen

Relatieve stilte in de Zwolse binnenstad, afgelopen weekend. Foto: ANP

Amsterdam en Eindhoven spannen de kroon met 61 procent minder bezoekers dan vorig jaar, gevolgd door Utrecht (-60 procent), Den Haag (-58 procent) en Breda (-57 procent).

INretail analyseerde op basis van bezoekers- en omzetdata van grote winkelketens de ontwikkelingen vorige week in Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. De gemiddelde teruggang in aantal bezoekers in deze steden is 49 procent in vergelijking met dezelfde week vorig jaar.

''In Rotterdam bleef de omzet liefst 56 procent achter vergeleken met 2019, gevolgd door Amsterdam en Eindhoven''

Analyse INretail

Omzet dramatisch minder

Ook de omzetontwikkeling was dramatisch. In Rotterdam bleef de omzet liefst 56 procent achter vergeleken met 2019, gevolgd door Amsterdam en Eindhoven (beide -49 procent), Utrecht en Breda (beide -46 procent) en Den Haag en Nijmegen (beiden -43 procent). De omzet was gemiddeld in de dertien steden 38 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar.

INretail constateert dat de pandemiebestrijding ongekend veel consequenties met zich meebrengt die retailondernemers diep raken. De non-foodvertegenwoordiger overlegt met gemeenten en landelijke overheid over maatregelen die zowel corona bestrijden als ook winkels op een veilige manier open houden. Zo kan consumenten de mogelijkheid geboden worden om hun aankopen te blijven doen.

Lees ook: INretail: in winkels iedereen per direct mondkapjes

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.