Nieuws Financiën

3 Hardnekkige mythes over crowdfunding ontkracht

Banken zijn nog steeds terughoudend in het verstrekken van kapitaal. Daardoor zitten ondernemers met groeiambities in de knoop. Bedrijven vinden het moeilijk om een grotere naamsbekendheid te bereiken en klanten voor een lange tijd aan zich te verbinden. Crowdfunding kan de oplossing zijn.

Douw&Koren 24 september 2016

Crowdfunding mythes

Crowdfunding biedt ondernemers slim kapitaal: het geeft de mogelijkheid om terwijl je financiering ophaalt, tegelijkertijd te werken aan nauw contact met jouw crowd. Steeds meer ondernemers verkennen daarom deze mogelijkheid. Maar volgens crowdfunding adviesbureau Douw&Koren blijven er twijfels en soms voeren hardnekkige mythes over crowdfunding de boventoon. Veel groeiondernemers die toch te stap wagen merken juist dat veel van de ideeën die ze over crowdfunding hadden, niet waar bleken te zijn. Een drietal mythes over crowdfunding ontkracht:

Mythe 1: crowdfunding is enkel voor startende ondernemers

Sommige ondernemers denken nog steeds dat crowdfunding alleen is weggelegd voor startups. Specifieker nog: voor hippe, innovatieve ondernemingen met een hoge aaibaarheidsfactor. Crowdfunding kan inderdaad een goede kickstart zijn voor een nieuw bedrijf. Dit doet geen afbreuk aan het feit dat crowdfunding ook in latere fases van een onderneming van toepassing kan zijn. Het vereist echter een campagne met een andere insteek.

%VIDEOWIDGET%De crowdfundingscampagne van Pikaplant voor internationalisering

In een latere fase van een bedrijf zul je vaak crowdfunden voor een specifiek project, bijvoorbeeld voor een nieuwe machine, een nieuwe vestiging of internationalisering. Hiermee haal je niet alleen financiering op voor dat project. Afhankelijk van hoe je de campagne insteekt kan crowdfunding een goede manier zijn om meer zichtbaarheid te genereren, klanten voor een lange tijd aan jouw onderneming te verbinden, klanten meer betrokken te maken of draagvlak te creëren om andere financiers aan te haken. Kortom, crowdfunding genereert slim kapitaal dat bijdraagt aan de groei van de onderneming.

Mythe 2: crowdfunding is verschrikkelijk duur

Crowdfunding vergt een investering, dat is waar. Het voorbereiden van je crowdfunding campagne vergt aandacht en je maakt kosten voor gebruikmaking van een platform en het belonen van de crowd die in je investeert. Hoe hoog deze kosten zijn verschilt sterk per crowdfunding model, de omvang van het project en het platform via welke wordt gecrowdfund.

%VIDEOWIDGET%Crowdfundigscampagne Wagamama voor een nieuwe vestiging op Amsterdam Centraal

Ondernemers schrikken soms van de rente voor de crowd die bij lening-crowdfunding komt kijken (5-10%). Niet alleen zijn dergelijke rentes niet ongebruikelijk in financieringsland, maar daarbij komt dat crowdfunding veel meer kan opleveren dan geld alleen. Met een slimme crowdfunding campagne verzamel je een betrokken crowd om je heen die zich onderdeel voelt van jouw organisatie. Een crowd die jou zal helpen, nieuwe ideeën zal geven, klanten zal werven en zal optreden als ambassadeur. Kortom, met crowdfunding creëer je een onschatbare waarde die met geen enkele marketingcampagne te bereiken valt. Goed idee: trek een deel van de kosten van de crowdfunding campagne af van je marketingbudget.

Mythe 3: voor crowdfunding moet ik mijn hele hebben en houwen aan de wereld tentoonstellen.

Bij crowdfunding is het van belang dat je het publiek laat zien wie je bent, wat je gaat doen en wat je daar voor nodig hebt. Veel ondernemers zijn bang dat publiekelijk vragen om geld ze in een negatief daglicht stelt. Maar als je denkt dat crowdfunding draait om bedelen, dan heb je de kern van crowdfunding nog niet te pakken. Crowdfunding is precies het tegenovergestelde: je neemt het initiatief iets te realiseren waar mensen behoefte aan hebben en geeft daar een in natura beloning, aantrekkelijke rente of aandeel in jouw bedrijf voor terug. Bovendien vinden mensen het niet vervelend, maar vaak juist heel inspirerend om mee te doen en onderdeel te zijn van jouw project.

%VIDEOWIDGET%Crowdfundingscampagne Chocolatemakers voor een nieuwe machine in de chocoladefabriek

Veel ondernemers denken tevens dat de transparantie die met crowdfunding gepaard gaat, hen gevoelig maakt voor concurrentie. In deze snelle, presentatiegerichte maatschappij is crowdfunding juist een goede manier om een idee te claimen. Jij laat immers aan de wereld zien dat het idee van jou komt.

Kortom, veel ideeën over crowdfunding voor groeiondernemers berusten op hardnekkige vooroordelen. Gevestigde ondernemers kunnen van crowdfunding veel meer vruchten plukken dan enkel financiering. Door crowdfunding onderneem je niet langer alleen, maar met de crowd. Je creëert een betrokken community, die jou zal helpen, steunen en ervoor zal zorgen dat je groeit!

Wil je weten hoe je crowdfunding in kunt zetten om groei voor jouw onderneming te verwezenlijken? 11,12,13 oktober organiseert de Kamer van Koophandel, in samenwerking met branchevereniging Nederland Crowdfunding, een Crowdfunding Week. Leer van ervaren crowdfunding campagnes alle do’s en dont’s en bespreek met de grootste crowdfunding platforms jouw plannen. Inschrijven is gratis en doe je hier.