Nieuws Financiën

ABN weer in 'eredivisie' AEX

Herintreder ABN Amro behoorde daarbij tot de best presterende AEX-fondsen met een winst van 1,1 procent. Olie- en gasdienstverlener SBM Offshore spon weinig garen bij zijn terugkeer in de AEX en verloor 1,3 procent, schrijft de Volkskrant.

Joris Zwetsloot 22 maart 2016

Abnzalmbeurs

Kunstmestbedrijf OCI (min 0,8 procent) en verzekeraar Delta Lloyd (min 4,3 procent) moesten plaatsmaken voor de herintreders. Beursmaatschappij Euronext beoordeelt elk jaar in maart welke fondsen behoren tot de belangrijkste van de Nederlandse beurs. Elk kwartaal wordt de AEX, met de 25 belangrijkste beursfondsen van Nederland, herzien, maar tussentijdse toetreding is alleen mogelijk bij de beursgang van extreem grote nieuwkomers of als een van de fondsen wegvalt door bijvoorbeeld een fusie met een ander fonds.

Notering in de AEX is belangrijk omdat een fonds zichtbaarder wordt voor beleggers. Bovendien mogen sommige institutionele beleggers, zoals grote pensioenfondsen en verzekeraars, alleen beleggen in fondsen die genoteerd zijn aan de AEX. Beleggingen in zulke grote fondsen zouden minder risico's met zich meebrengen.

De AEX en de kleinere broertjes de Midkap en de AScX bieden beurshandelaren de mogelijkheid te beleggen in een pakket aan fondsen, die gezamenlijk een weerspiegeling zijn van de globale Nederlandse beursontwikkelingen. Alleen de AEX kent al meer dan tweeduizend beleggingsproducten, aldus beursbedrijf Euronext, dat de fondsen beheert.

Lees verder op Volkskrant.nl