Aangeboden door Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA)

Branded Content Financiën

De accountant als sparringpartner

Als ondernemer ben je gewend beslissingen te nemen, knopen door te hakken. En toch is een goede sparringpartner, die je de andere kant laat zien, essentieel. Weinig mkb-ondernemers denken dan aan een accountant.

Steef Visser 13 november 2021

NBA Steef Visser accountant

Steef Visser is voorzitter van de Commissie MKB van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Dat is niet gek. Vroeger waren we toch een beetje de onzichtbare cijferaar van het bedrijf. Maar de rol van de accountant voor de mkb-ondernemer is veranderd. De tijd dat de accountant één keer per jaar langskwam als cijferexpert is verleden tijd. Organisaties van vandaag vragen om betrokken en proactieve meedenkers. Als dat gecombineerd wordt met onafhankelijk denken, actuele kennis van zaken en integriteit, hebben we de accountant van 2021. Vooral voor mkb-ondernemers kan de accountant de rol van volwaardig sparringpartner vervullen. Bij hen loopt de zaak vaak naadloos over in privé.

Lees ook: ‘Letterlijk en figuurlijk moesten we plafonds doorbreken’

Hoe fijn is het dan dat er wordt meegedacht door iemand die van een afstandje naar dilemma’s kijkt. Juist dan kan meerwaarde worden geleverd en worden meegedacht als mediator, onderhandelaar, IT’er of financieringsspecialist. Uiteraard binnen wet- en regelgeving.

Maatschappelijk werker

Onlangs gaf een klant van mij aan toen ik binnenkwam: ,,Mijn maatschappelijk werker komt eraan; ik moet het gesprek afbreken.” Daarmee raakte hij onbedoeld het kernpunt van de relatie tussen ondernemer en accountant: vertrouwen in elkaar. Vertrouwen dat de accountant actuele kennis heeft en daarmee de ondernemer triggert of juist behoedt voor fiscale uitglijders. Dat de accountant meedenkt en vooruitdenkt. En dat ook nog eens als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer. Een verantwoordelijkheid die soms zwaar weegt, maar die meer dan gemiddeld wordt gewaardeerd door het mkb.

"Van praten over cijfers tot écht meedenken"

Steef Visser, voorzitter mkb-commissie NBA

Inspiratiegesprek

Vanuit vertrouwen is er de basis voor een echt gesprek. Over marktaandeel of een financiering. Over een IT-probleem of een toepassing van een btw-percentage. Over bijtelling privégebruik auto of een nalatenschap. Over… Tja, waarover eigenlijk niet? Vroeger was een gesprek met ons een ‘jaarrekeningsgesprek met de man van de cijfertjes’. Nu is het een ‘inspiratiegesprek met je vaste sparringpartner’. Mkb-ondernemers rekenen op hun accountants.

Steef Visser ondersteunt als accountant diverse mkb-ondernemers bij het maken van belangrijke beslissingen. Hij is directievoorzitter van Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs en voorzitter van de Commissie MKB van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Kijk op nba.nl/rekentop