Nieuws Financiën

ADO wacht op Chinees geld

Van onze redactie 8 december 2015

Adodenhaaggrasmatvoetbal1065

ADO Den Haag is in financiële problemen gekomen door het uitblijven van beloofde miljoenen uit China. Een liquiditeitstekort van 1,3 miljoen euro dreigt, maakte de directie maandag bekend.

ADO Den Haag wacht met smart op twee beloofde betalingen van in totaal 1,9 miljoen euro door grootaandeelhouder United Vansen, het sportmarketingbedrijf van Hui Wang. De Chinese ondernemer betaalde een jaar geleden zo'n 8 miljoen euro om ADO over te nemen van Mark van der Kallen. Met een storting van 1,5 miljoen euro zorgde Hui Wang er tevens voor dat de club uit Den Haag voor het eerst sinds 2006 een positief eigen vermogen had.

Rode cijfersDe jaarcijfers van ADO kleurden rood. De club presenteerde over afgelopen boekjaar een negatief resultaat van 700.000 euro. Nieuwe problemen dreigen door het uitblijven van geld uit China.

De grootaandeelhouder had ADO beloofd dit seizoen in drie termijnen een totaalbedrag van 3,7 miljoen euro over te maken. De eerste betalingen zouden op 30 september (700.000 euro) en 30 november (1,2 miljoen) binnenkomen, maar de club heeft nog geen cent ontvangen.

Algemeen directeur Jan Willem Wigt vreest dat ADO in categorie 1 van de KNVB-indeling belandt als Hui Wang niet snel geld geeft. Dat zou betekenen dat de club onder curatele van de bond komt te staan. Op 18 december heeft een vergadering van aandeelhouders plaats. "Dat wordt een belangrijke dag", zei Wigt. Als het Chinese geld dan niet binnen is, moet ADO zijn ambities bijstellen. "We willen nog steeds naar het linkerrijtje, maar dat zal langer gaan duren."

Op versterkingen in de winter hoeft trainer Henk Fraser in ieder geval niet te rekenen. "Dat kunnen we op onze buik schrijven", zei Wigt, die geen idee heeft waarom Hui Wang de gemaakte afspraken niet nakomt. "De communicatie is zeer pover. Afspraken niet nakomen kan natuurlijk niet."

Dick AdvocaatOud-speler Dick Advocaat pleitte er al voor om met een groep vermogende clubliefhebbers ADO terug te kopen. Wigt wilde niet ingaan op die optie. "Dat is koffiedik kijken. Ze zullen zich dan eerst moeten melden."