Nieuws Financiën

Betaalplatform Adyen komt met financiële diensten voor midden- en kleinbedrijf

Het mkb krijgt er een verrassend financieringskanaal bij: Adyen. Het betaalplatform wil via technologieplatformen als eBay en Lightspeed zelfontwikkelde financiële diensten aanbieden aan bedrijven. Ondernemers kunnen via zo'n platform een zakelijke lening afsluiten.

Van onze redactie 25 oktober 2022

Pieter van der does adyen fintech

Pieter van der Does, ceo van Adyen, komt met bancaire diensten voor het mkb. Hij maakt daarvoor gebruik van handels- en betalingsplatformen. Foto: Archief

Adyen heeft laten onderzoeken welke financiële diensten het mkb nodig heeft. De conclusie is dat ondernemers behoefte hebben aan diensten, zoals zakelijke leningen en - bankrekeningen en de uitgifte van betaalkaarten die zijn ingebed in de computersystemen van betaal- en handelsplatformen.

Platforms vormen het middelpunt van een veranderende financiële dienstverlening, meent medeoprichter en ceo van Adyen, Pieter van der Does, in een korte toelichting op de nieuwe producten. ,,Embedded finance is een logische volgende stap na ons aanbod van geïntegreerde betalingen. Door historisch te investeren in onze banklicenties en toonaangevende technologie, hebben we onszelf gepositioneerd als aanbieder die een volledig geïntegreerd financieel productpakket aanbiedt via een enkele integratie.”

Lees ook: Alternatieve financiers nemen leningen mkb voor hun rekening

Oplossingen die beter zijn geïntegreerd in bedrijfsprocessen

Adyen springt in de leemte die de grootbanken hebben achtergelaten door matige dienstverlening aan het mkb. Met grote regelmaat klagen ondernemers en hun belangenorganisaties over de afwezigheid van wat zij een 'mkb-bank' noemen. Uit de Kleinbedrijf Index, die elk kwartaal verschijnt, kan worden opgemaakt hoe moeilijk het mkb toegang krijgt tot kapitaal.

Uit het onderzoek, dat door Boston Consulting Group werd uitgevoerd, blijkt dat 65 procent van de ondernemers die werken via een platform daarom bereid is van financiële dienstverlener te veranderen ten gunste van oplossingen die beter zijn geïntegreerd in hun bedrijfsprocessen. Het gemak zit in het feit dat alles bij één leverancier komt te liggen.

Lees ook: KB Index: energiekosten en haperende aanvoerlijnen knakken broos herstel kleinbedrijf

'Verstrekken lening helpt bij klantenbinding'

De platformbedrijven kunnen onder hun eigen label de Adyen-diensten, Capital en Accounts, in de markt zetten. Capital stelt platforms in staat bedrijfsfinanciering aan te bieden op basis van historische betalingsgegevens. Bij Accounts gaat het om zakelijke rekeningen. De platformen maken dan gebruik van de Europese of Amerikaanse bankvergunning van Adyen. Adyen in het persbericht: ,,Door onze diensten te adopteren, kunnen platforms hun aanbod vervolledigen en de mogelijkheden van een end-to-end financieel ecosysteem ontsluiten.”

In het Financieele Dagblad zegt analist Niklas Kammer van Morningstar dat de uitbreiding van het productaanbod een belangrijke stap is voor Adyen. Het verstrekken van leningen kan ook helpen bij klantenbinding. ,,Als bedrijven via hun technologieplatform een lening hebben uitstaan, wordt het lastiger overstappen. Dit is gunstig voor Adyen, maar ook voor het platform dat zelf ook iets aan zo'n lening verdient."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws