Nieuws Financiën

Albert Heijn Boddeman Hengelo heeft nieuwe eigenaar

Willem Boddeman zoekt na verkoop van z'n supermarkt in Hengelose Es een nieuwe uitdaging.

Jan Ankoné | Foto: Lars Smook 31 mei 2016

Boddeman hengelose es lars smook

Hij heeft goed geboerd met zijn supermarkt. Willem Boddeman kan al op zijn vijftigste gaan rentenieren, samen met zijn vrouw Inge. "Laat ik het zo zeggen: we moeten niks meer, maar we mogen alles. Als we zouden doorleven zoals nu, zonder gekke dingen te doen, dan zou ik niet meer hoeven werken."

De eerste drie maanden gaat hij zich bezighouden met helemaal niets doen. Dat heeft hij Inge moeten beloven. "Maar we zoeken wel een nieuwe uitdaging met z'n tweeën. Rijk hoeven we er niet van te worden. Als het maar kostendekkend is. Ik wil er ook geen geld achteraan gooien."

FoodtruckEen foodtruck, dat lijkt hem wel wat. Met een omgebouwde caravan à la het tv-programma All You Need Is Love het land door, de festivals langs. "Met iets uit deze streek. Bijvoorbeeld Tukkersteak. Of Twenteburgers. Maar als ik dan over een jaar denk: 'Dit is het toch niet', dan zet ik hem zo weer op Marktplaats hoor. Het moet wel leuk blijven. En anders kan ik altijd nog slager worden, voor halve dagen."

BedrijfsleiderSinds vorige week is Boddeman geen eigenaar meer van de AH-supermarkt in winkelcentrum Hengelose Es. Hij heeft de zaak verkocht aan Stefan Bijen (32). Die begon als jongen van 16 jaar bij Boddeman als vakkenvuller. De afgelopen zes jaar liep hij al warm als bedrijfsleider. "Stefan is er klaar voor, ik heb alle vertrouwen in hem."

OvergangIn 2013 was er de overgang van C1000 naar Albert Heijn. Veel mensen verklaarden hem voor gek. Want wat had zo'n 'dure' supermarkt te zoeken in een wijk als de Hengelose Es? "Maar het ging super. Qua omzet is het nu de grootste Albert Heijn van Hengelo."

StoppenWaarom hij toch heeft besloten te stoppen? Een combinatie van factoren. Hij heeft twee dochters, van 16 en 20 jaar. Geen van beiden wil de zaak overnemen. Wat ook een rol heeft gespeeld, is het overlijden van zijn broer Bertus. Die kwam in 2012 om het leven, toen hij bij Aadorp met zijn auto tegen een viaduct botste. Hij was nog maar 48. "Ik denk dat dat de doorslag heeft gegeven. Je leeft maar een keer."

Daar komt bij: Boddeman kent zijn eigen beperkingen. "Je hebt managers en je hebt kruideniers. Ik ben meer een kruidenier." Maar om anno 2016 een supermarkt van Albert Heijn te leiden, moet je juist meer manager zijn. Binnen de AH-organisatie wordt bijna alles centraal aangestuurd, via de computer. "Ik wil liever zelf aan de knoppen draaien. Maar dat moet je juist niet doen. Dan verstoor je het proces. In het gehele proces van Albert Heijn is maar een storende factor: dat ben ik zelf. Daarom is het een goed moment om te stoppen."

KoopzondagHij doet dat net voordat alle winkels in Hengelo elke zondag open mogen. "Eigenlijk een jaar te laat." De plaatselijke politiek heeft het lang tegengehouden. Hij kan zich er nog kwaad over maken. "Ik kwam ooit een wethouder tegen bij de Makro, op Hemelvaartsdag. De stoom kwam me uit de oren."

In 2011 was hij, samen met enkele andere C1000-supermarkten, een aantal zondagen 'illegaal' open. Dat kostte hem liefst 45 mille aan boetes. "Een hoop geld. Maar het leverde ook goodwill op. Het is heel simpel: de klant wil het. En als de muziek begint te spelen, moet je dansen. Ik verwacht zelfs dat de supermarkten straks elke avond tot tien uur open zijn."