Nieuws Financiën

Amerikaanse consultant Mark Zawacki: Polderen houdt vooruitgang tegen

Miel Timmers 11 december 2015

Poldernatuur1065

Om wendbaar en toekomstbestendig te zijn én te blijven, dienen grote bedrijven afstand te nemen van het consensusmodel dat hoogtij viert in de Nederlandse bestuurskamer.Polderen houdt vooruitgang tegen. Dat stelt de Amerikaan Mark Zawacki, oprichter en bestuursvoorzitter van 650labs.com, een consultant uit Silicon Valley (Californië). "Grote bedrijven dienen zich los te maken van vertragende procedures en processen. Door het consensusmodel is een gevoel van urgentie niet altijd aanwezig. Daardoor houdt een minderheid vooruitgang tegen. Willen bedrijven in de ontwrichtende wereld toekomst hebben, dan moeten ze daar vanaf."

Van Gijzel

Zawacki maakte vrijdagmiddag kennis met burgemeester Rob van Gijzel, tevens voorzitter van Brainport. 650labs.com overweegt zich te vestigen in de regio om grote bedrijven bij te staan bij het veranderen van hun dna én start-ups te koppelen aan die multinationals.

650labs.com adviseert bedrijven vanaf een jaaromzet van een miljard dollar. De consultant uit Silicon Valley werkt onder meer voor multinationals als Toyota, Microsoft, SAP en IBM. In Nederland heeft 650labs.com advieswerk gedaan voor Rabobank.

VoorbeeldVolgens de Amerikaan dienen moderne digitale dienstverleners, die zonder hardware toch een enorme waarde vertegenwoordigen, als voorbeeld voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zoals Uber en Airbnb, die respectievelijk geen taxi's en hotelkamers in eigendom hebben.

Het onderhoud tussen Zawacki en burgemeester Van Gijzel krijgt begin volgend jaar een vervolg.