Nieuws Financiën

arYen biedt administratieve hulp aan nabestaanden

Na het overlijden van zijn oom begon Arjen Boer (48) uit Rotterdam zijn eigen bedrijf: arYen. Hij ondersteunt nu zelf nabestaanden, met zijn tante als steun en toeverlaat.

Jasper Monster | Foto: Sanne Donders 29 november 2016

Ar Yen

Na 26 jaar trouwe dienst bij een grote bank was het twee jaar geleden ineens einde oefening voor Arjen Boer, schrijft het AD. Hij maakte de goede en slechte tijden in de bankenwereld mee, maar overleefde de zoveelste bezuinigingsronde niet en kwam op straat te staan. Ondanks enkele tientallen sollicitaties lukte het hem niet een nieuwe baan in de financiële sector te vinden. ,,Mijn ervaring alleen was niet voldoende. In de financiële wereld ben je blijkbaar op je 48ste al te oud, want veel van mijn oud-collega's hadden hetzelfde probleem. Na twee jaar solliciteren zonder resultaat wist ik: ik moet wat anders verzinnen, dit gaat zo niet werken."

Nieuwe startDe ommekeer kwam afgelopen zomer, maar de aanleiding voor de nieuwe start van Boer was even triest als onverwacht. Het overlijden van zijn oom en het daaropvolgende rouwproces brachten hem op een idee. ,,Je verwacht van tevoren nooit dat zo'n negatieve gebeurtenis het begin van een nieuwe carrière is, maar het is nu eenmaal zo.''

Financiële zakenDe tante van Boer zat na het overlijden van haar man met de handen in het haar. Zij had zich nooit bemoeid met financiële zaken, maar nu moest er heel veel geregeld worden. ,,Mijn tante wist niet eens hoe ze met internet om moest gaan, dus heb ik haar geholpen. Door mijn ervaring bij de bank ben ik wel wat gewend, maar zelfs ik schrok van alle zaken die geregeld moesten worden. Toen wist ik: hier moet ik wat mee doen."

ErvaringHet idee voor arYen was geboren. Met het bieden van administratieve hulp wil Boer nabestaanden ondersteunen. Zijn ervaring in de financiële wereld verwacht hij goed te kunnen gebruiken.

,,Ik hoop echt dat ik die steun kan bieden. Tuurlijk moet het ook mijn inkomen worden, maar het helpen van mensen vind ik heel belangrijk. Dat is ook de reden waarom ik ooit bij de bank begonnen ben, maar dat persoonlijke contact werd de laatste jaren alleen maar minder door alle bezuinigingen."

Divers hulppakketHet 'hulppakket' van Boer is divers. Van de verkoop van een auto tot het opzeggen van verzekeringen en van de aangifte erfbelasting tot het opzeggen van accounts op sociale media. ,,Niet iedereen heeft mijn hulp nodig, dat weet ik. Er zijn genoeg mensen die dit soort zaken zelf regelen. Maar in veel relaties is het één van de twee die alle bankzaken en administratie regelt. Als die persoon komt te overlijden, kan er een lastige situatie ontstaan. Op die momenten wil ik graag mijn hulp aanbieden."

De eerste reacties op zijn avontuur zijn volgens de nieuwbakken ondernemer positief. Ook bij Boer zelf is het gevoel goed. ,,Het is fijn om eigen baas te zijn. Bij de bank had ik de laatste jaren toch het idee dat ik vooral voor de aandeelhouders aan het werk was en nu kan ik ook echt iets betekenen."

Steun en toeverlaat Wat er ook gaat gebeuren met het bedrijf, zijn tante zal altijd achter hem blijven staan. ,,Zij steunt mij in alles. Ze denkt mee over het bedrijf en staat zelfs op de foto's die ik op mijn website gebruik. We vinden het mooi dat we iets negatiefs als het overlijden van mijn oom kunnen omzetten in iets positiefs, hoe cru het ook is. Alleen daarom al hoop ik dat dit avontuur slaagt."