Nieuws Financiën

Bankroet dreigt voor bedrijf Sent

René Boekhorst 28 december 2015

Sent failliet

Stichting Sent uit Babberich hangt een faillissement boven het hoofd, aldus De Gelderlander. Het bedrijf van Pieter Bisselink dat driehonderd langdurig werklozen uit de hele regio weer aan een betaalde baan probeert te helpen, verkeert in financiële nood.

Dit meldde directeur Bisselink aan Doesburgse, Doetinchemse en Montferlandse SP'ers en FNV'ers.

De delegatie was op bezoek om vermeende misstanden bij de stichting aan de kaak te stellen. Zo stelt de afvaardiging dat personeel klaagt over de arbeidsomstandigheden bij Sent. Ook betogen ze dat de stichting aan arbeidsmarktverdringing doet omdat Bisselink in tegenstelling tot andere ondernemers zijn personeel niet hoeft uit te betalen, aangezien zij hun bijstandsuitkering behouden.

Te naïefSent begon drie jaar geleden. Bisselink stak er meer dan 200.000 euro eigen kapitaal in. Hij zegt geen subsidie van deelnemende gemeenten te ontvangen.

Bij het re-integratiebedrijf op industrieterrein Transito werken mensen hoogstens zes maanden. Ze vullen onder meer flesjes met olie en doen in- en ompakwerk. Het doel is doorstromen naar een reguliere baan.

Bisselink dacht een verdienmodel te hebben met zijn formule, maar noemt dit nu 'misschien iets te naïef gedacht'. "Ik had gehoopt met de productie genoeg geld te genereren, maar dat is onvoldoende gelukt. De situatie is nijpend."

Onder dwangDe SP'ers van Doesburg, Montferland en Doetinchem vinden dat de driehonderd cliënten van het Babberichse re-integratiebedrijf Sent merkwaardige huisregels kennen. Zo mogen ze geen kwaad spreken van de stichting. Ook vinden de socialisten het onacceptabel dat de bijstandsgerechtigden er onder dwang van gemeenten moeten werken.

SP'ers Patrick Ott (Doesburg) en Hans Boerwinkel (Doetinchem) brachten Bisselink vorige week een onaangekondigd bezoek. Ze vinden de 'op liefst acht' A4'tjes uitgeschreven huisregels onverteerbaar. Ook stoort het hen dat gemeenten hun moeilijk bemiddelbare werklozen verplicht bij Sent laten werken. "Omdat ze anders hun uitkering kwijtraken", zei Boerwinkel, die zei dat medewerkers zich hebben beklaagd over de arbeidsomstandigheden.

Bisselink voelt zich in zijn goede naam en eer aangetast. Hij wierp tegen dat het protocol betuttelend is en zei dat lang niet iedereen voor wie hij bemiddelt een zuiver arbeidsethos heeft. Sent startte in 2013. Bisselink zegt dit jaar 51 mensen weer aan werk geholpen te hebben.