Aangeboden door ABN AMRO Mees Pierson

Branded Content Bedrijfsoverdracht

Hoe Duncan Stutterheim ID&T voor 100 miljoen euro verkocht (en wat hij nu anders zou doen)

Zit je te wachten op de afspraak voor de deal van je leven, komt je adviseur niet opdagen. Duncan Stutterheim besloot dan maar alleen te gaan. Hij vertelt aan Humberto Tan in de talkshow De Deal van je Leven hoe hij ID&T verkocht – en wat hij nu anders zou doen. Bekijk hier de talkshow.

Van onze redactie 4 juni 2021

Duncan Stutterheim tijdens de talkshow De Deal van je Leven. Foto: Hannie Verhoeven

Duncan Stutterheim, de ‘D’ van ID&T, was met zijn bedrijf jarenlang toonaangevend in de wereld van dance-evenementen. Hij verkocht het bedrijf eind 2013 voor 100 miljoen euro. Na de verkoop zag Stutterheim in het oude Shellgebouw aan het IJ in Amsterdam nieuwe kansen: hij realiseerde in de A’DAM toren één van Amsterdams meest dynamische creatieve en muzikale locaties. Ook is hij mede-eigenaar van de Amsterdamse evenementenlocatie Westergasfabriek.

Grenzen van de groei

Stutterheim liep met zijn bedrijf tegen de grenzen aan van organische groei, vertelt hij tegen Humberto Tan in De Deal van je Leven. In deze talkshow staat bedrijfsoverdracht en vermogensplanning centraal. Iedere ondernemer wil of moet ooit verkopen. Hoe leid je de deal van je leven in goede banen?

,,Festivals werden steeds kapitaalintensiever en duurder. De kosten van het opzetten van een festival gingen naar 10 tot 15 miljoen. We maakten 3 miljoen winst. Het was bijna niet meer te financieren.”

Stutterheim liet zijn bedrijf waarderen op 40 tot 50 miljoen euro. Prompt toonde de roemruchte Amerikaanse zakenman Robert F.X. Sillerman interesse. Hij bouwde aan een wereldwijd entertainmentbedrijf. De twee spraken af in Sillermans peperdure appartement in New York.

Voorafgaand aan de afspraak ging het mis. ,,Ik zat te wachten in een bar op de afspraak van mijn leven, kwam mijn adviseur drie kwartier te laat. Ik was zo boos dat ik alleen ben gegaan.” Hoe dat afliep, en waarom de deal uiteindelijk uitkwam op 100 miljoen, zie je in de talkshow. Bekijk hier de talkshow.

Deal sluiten én toko runnen

Stutterheim bleef tijdens de totstandkoming van de deal actief binnen zijn bedrijf. Hij hield zich bezig met de dagelijkse operatie van ID&T en deed de onderhandelingen met Sillerman. Terugkijkend nam hij daarmee te veel hooi op de vork. ,,Het was één van de meest stressvolle periodes uit mijn leven. Je moest en de toko runnen en een deal sluiten.”

ID&T is inmiddels in andere handen gekomen. Stutterheim adviseert het bedrijf. De huidige eigenaar wil het verkopen. ,,Bij de verkoop is een heel dealteam betrokken met adviseurs. Zij zijn losgezet van de dagelijkse operatie. De boekjes van de equity story geven een goede indruk. ID&T is nog net niet verdubbeld.”

''ID&T was m’n kind, de deal van mijn leven. Ik heb besloten om niet nog eens 25 jaar zo diep en hard te gaan”

Duncan Stutterheim

Stutterheim vertelt in de talkshow hoe hij het vrijgekomen vermogen in vastgoed investeert. ,,Het moest vastgoed zijn waarmee mijn vrouw en ik een connectie hadden. We hebben bijvoorbeeld een pand in Amsterdam-West gekocht waar enkele van de eerste housefeesten waren. Mijn vrouw en ik hebben er als tieners nog gedanst.” Hoe hij zijn portefeuille uitbreidde met de bekende A’DAM Toren en Westergasfabriek, zie je in de uitzending.

De Amsterdamse ondernemer vertelt verder over hoe hij thuis leerde met vermogen om te gaan en dat overdraagt aan zijn kinderen. De regel ‘een euro voor een euro’ speelt daarin een belangrijke rol. Stutterheim denkt dat de verkoop van ID&T de deal van zijn leven zal blijven. ,,ID&T was m’n kind, de deal van mijn leven. Ik heb besloten om niet nog eens 25 jaar zo diep en hard te gaan.”

Talkshow 'De deal van je leven'

Ooit wil of moet je je bedrijf verkopen. Bedrijfsoverdracht is een mijlpaal in je carrière. Een tijd van afscheid nemen en enorme kansen aan de horizon. Een goede voorbereiding is belangrijk, want het moment komt vaak eerder dan gedacht. Hoe bepaal je de waarde van je bedrijf, hoe stel je je op aan de onderhandelingstafel én hoe zet je het vrijgekomen vermogen in? Tijdens deze interactieve talkshow gaat Humberto Tan in gesprek met topondernemers en geven experts waardevolle tips over bedrijfsoverdracht en vermogensplanning. Bekijk de talkshow hier.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief voor ondernemers, in 2 minuten tijd ben je weer helemaal bij.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws