Kennis Bedrijfsoverdracht

Geld lenen om bedrijf over te nemen: welke financiering heb je nodig?

Je wilt geld lenen om een bedrijf over te nemen: hoe pak je dat aan?

Een bedrijf overnemen met een financiering dekt de vaak forse investering die je daarvoor moet doen. En zelfs als zou je het uit eigen middelen kunnen doen, dan is financieren soms toch verstandiger. Houd er namelijk rekening mee dat je het geld maar één keer kunt besteden. Dus investeer je het beschikbare geld in de overname? Dan kun je daar geen lopende kosten mee betalen of andere investeringen mee doen.

Geld lenen voor jouw bedrijf om een overname te financieren is vaak een interessante optie. Je kunt een bestaand bedrijf overnemen met financiering, zodat er voldoende middelen overblijven voor lopende kosten en andere investeringen.

Wij leggen je uit hoe je een bedrijf kunt overnemen met financiering. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. In sommige gevallen kun je die meerdere wegen zelfs met elkaar combineren. Je stapelt dan traditionele financiering met andere vormen, om in totaal tot het benodigde investeringsbedrag te komen.

Van onze redactie 13 april 2022

Financiering mogelijkheden bedrijf overnemen

Samen met de vorige eigenaar

Bij geld lenen voor een bedrijfsovername denk je misschien meteen aan de bank, of aan crowdfunding. Het zijn inderdaad interessante opties. Vergeet aan de andere kant ook niet dat je soms een overeenkomst kunt sluiten met de vorige eigenaar.

Stel dat een ondernemer wil stoppen, en daarom het bedrijf wil verkopen. Dan is de kans groot dat er mogelijkheden zijn om er onderling uit te komen. We zetten drie opties voor de financiering van een bedrijfsovername voor je op een rij:

1

Gespreid betalen

Lukt het niet om de aankoopprijs van het bedrijf in één keer te betalen? Soms kan de vorige eigenaar je tegemoet komen met een gespreide betaling. De overdragende partij vraagt je bijvoorbeeld om een aanbetaling, waarna je maandelijks bedragen betaalt tot aan de totale aankoopprijs.

Houd er rekening mee dat de overdragende partij (verkoper, oud-eigenaar) hiermee risico loopt. Het is natuurlijk niet zeker dat je aan de verplichtingen kunt blijven voldoen. Bovendien moet de verkoper van het bedrijf langer wachten op de opbrengst.

2

Achtergestelde lening

Wil je geld lenen om een bedrijf over te nemen, maar daarvoor liever niet naar de bank? Je kunt een achtergestelde lening afsluiten bij de verkopende partij. Het is een krediet dat komt ná die van de andere schuldeisers, zoals de Belastingdienst en de bank.

De achtergestelde lening voor een bedrijfsovername kent relatief veel risico voor de geldverstrekker. De oud-eigenaar die het bedrijf verkoopt zal daarom een hogere rente vragen. Andersom spreekt de verkoper hiermee vertrouwen uit in jouw bedrijf, dus wordt het aantrekkelijker om in een overname te investeren.

Tip: beoordeel de totstandkoming van de overname. Wil de verkoper het bedrijf graag kwijt? Of ben jij degene die de ander vooral graag wil kopen? Dit bepaalt mede de verhoudingen en de voorwaarden voor een achtergestelde lening.

3

Earn-out financiering

Ten slotte kun je samen met de vorige eigenaar een earn-out financiering afspreken. Dat betekent dat je betaalt op basis van de toekomstige winsten, die je behaalt met het nieuwe bedrijf. Pas als jij de gestelde doelen haalt betaal je de investering af.

Let op: een earn-out financiering is gebruikelijk als er sprake is van goodwill in de verkoopprijs. Dit is het geval als je bijvoorbeeld een klantenbestand overneemt of betaalt voor andere niet-materiële meerwaarde van het bedrijf.

Geld lenen bij de bank

Meer traditioneel kun je geld lenen om een bedrijf over te nemen bij de bank. Dankzij de verschillende soorten kredieten is dit vaak de beste kans om tot een financiering te komen.

Dus wil je een bedrijf overnemen met een financiering? Dan heb je bijvoorbeeld deze mogelijkheden:

1

Rekening courant krediet

Je kunt met een rekening courant krediet geld lenen om een bedrijf over te nemen. Het is eigenlijk een vorm van ‘rood staan’, zoals je dat ook persoonlijk misschien kent. Het krediet is vooral bedoeld voor kortlopende financieringen.

Heb je een relatief klein bedrag nodig om een bestaand bedrijf over te nemen met een financiering? Je kunt geld opnemen tot aan de afgesproken kredietlimiet. Bovendien kun je dit krediet optellen bij andere financieringen. Zo maak je een mix van financieringen, waarmee je voldoende geld ophaalt om het bedrijf over te nemen. Houd er rekening mee dat je een relatief hoge rente betaalt. Los het rekening courant krediet dus bij voorkeur weer als eerste af.

2

Borgstellingskrediet

Een borgstellingskrediet is een lening waarvoor de Nederlandse overheid (gedeeltelijk) garant staat. Dat verlaagt het risico voor de bank. Jij betaalt daardoor een lagere rente.

Zoek je een financiering om een bedrijf over te nemen, maar ben je zelf nog starter of kun je weinig zekerheden bieden? Dan kan dit type krediet je helpen. De overheid draagt (een groot deel van) het risico, dus banken zijn bereid om je hiermee te helpen.

3

Gestapeld financieren

Ten slotte kun je bij de bank gestapeld financieren. Je kunt een bedrijf kopen met een financiering, als je daarnaast bijvoorbeeld eigen geld inbrengt of crowdfunding en een achtergestelde lening gebruikt.

Let op: wees open over de financiering voor de overname van een bedrijf. Stapel je meerdere oplossingen? Vertel het de bank, om achteraf geen verrassingen te laten ontstaan.

Crowdfunding

Ten slotte kun je geld lenen om ene bedrijf over te nemen met crowdfunding. Je gebruikt meerdere mensen (crowd) om de benodigde bedragen (funding) bij elkaar te brengen. Het kan gaan om particulieren, net als om andere bedrijven die samen in je willen investeren.

Dankzij meerdere kleine bedragen die de massa bij elkaar brengen kom je uiteindelijk tot het benodigde bedrag voor de overname. Zo kun je geld lenen, zonder dat je daar de bank (volledig) voor nodig hebt.

Geld lenen om bedrijf over te nemen

Wil je geld lenen om een bedrijf over te nemen? Met de bovenstaande mogelijkheden heb je meer kans om tot een succesvolle financiering te komen. Onderzoek de verschillende varianten, en stel de bank bijvoorbeeld voor diverse opties te stapelen of te combineren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws