Aangeboden door Marktlink

Branded Content Bedrijfsoverdracht

Je bedrijf verkopen aan een investeerder: zo werkt dat

Hoewel ondernemers soms huiverig zijn om hun bedrijf te verkopen aan een investeerder, spelen investeringsmaatschappijen een steeds belangrijkere rol bij mkb-bedrijfsovernames.

Wietze Willem Mulder 1 september 2020

Krediet ondernemer aanvragen financiering mogelijkheden geld 1065

De familie Zeeman, de familie Blokker, de familie Heineken; allemaal hebben ze een eigen investeringsmaatschappij. Maar niet alleen bekende families zetten hun eigen investeringspoot op. Sterker nog, investeringsmaatschappijen lijken momenteel als paddenstoelen uit de grond te schieten. En steeds vaker stappen deze kapitaalkrachtige partijen in het midden- en kleinbedrijf.

,,Ondernemers verkopen op steeds jongere leeftijd een bedrijf, maar willen nog niet achter de geraniums zitten”, legt overnameadviseur Ronald van der Graaf van Marktlink Fusies & Overnames uit. ,,Samen met andere vermogende ondernemers zetten ze dan een investeringsvehikel op om bij voornamelijk mkb-bedrijven met hun kennis, kunde en kapitaal iets toe te voegen.”

Overnamefinanciering

Ook bij bedrijfsovernames schuift een investeerder steeds vaker aan tafel als financier. Nadat de eerste rook van de economische crisis was opgetrokken, vond er een behoorlijke ommezwaai plaats qua financiering. Banken leerden hun lessen met te zwaar gefinancierde bedrijven, waardoor ze een minder hoge lening verstrekken en het risico zo laag mogelijk proberen te houden.

,,Voorheen financierde de bank soms wel tot 90 procent van een overname, dat is inmiddels definitief voorbij”, benadrukt Van der Graaf. ,,Momenteel zien wij banken ongeveer 50 procent van de overnamefinanciering voor hun rekening nemen. Het overige deel moet een koper met bijvoorbeeld eigen middelen, een achtergestelde lening van de verkoper of het afstaan van aandelen aan een investeerder opvullen.”

Groeipotentie

Een investeringsmaatschappij financiert een overname met het geld van onder andere informal investors en/of limited partners, grote particuliere beleggers en beleggingsfondsen. Deze investeerder zal na de overname niet snel het bedrijf zelf gaan leiden. Daarom gaan dit soort deals vaak in combinatie met een management buy-in/management buy-out. De ondernemer is dan de vent die tent runt, de investeerder adviseert hem op de achtergrond.

Er zijn drie situaties waarin een investeringsmaatschappij als koper van een bedrijf optreedt: (1) wanneer de investeerder je bedrijf volledig overneemt omdat het in zijn portefeuille past bij een andere deelneming en hierdoor groei- of synergievoordeel kan behalen, (2) wanneer de investeerder mee-investeert met een koper omdat deze het totale financieringsbedrag niet bijeen gesprokkeld kreeg of (3) wanneer de investeerder de huidige ondernemer van groeifinanciering voorziet.

Van der Graaf: ,,In alle drie de situaties let een investeringsmaatschappij op twee aspecten: zit er voldoende groeipotentie in je bedrijf en is het management bekwaam genoeg. Daarnaast speelt de klik ook een belangrijke rol, want in het mkb gaat een investeerder zich wel met de business bemoeien. En terecht.”

Rendement

Er kleven nogal wat vooroordelen aan het begrip 'investeerder'; ze worden vaak sprinkhanen genoemd die een bedrijf leegroven en vol met schulden achterlaten, zoals bij Hema, V&D en de Bijenkorf is gebeurd. Maar volgens Van der Graaf zie je dat soort extreme situaties in het mkb erg weinig.

,,Natuurlijk zijn investeringsmaatschappijen die in het mkb investeren ook uit op rendement”, legt Van der Graaf uit. ,,Het draait uiteindelijk om een lucratieve exit. Maar wij zien steeds vaker dat investeringsmaatschappijen een waardevolle bijdrage aan het mkb leveren en deze bedrijven vormen toch de motor van de regionale en vaderlandse economie.”

De klik speelt een belangrijke rol, want in het mkb gaat een investeerder zich met de business bemoeien

Ronald van der Graaf

Contact

Ik wil meer weten over de mogelijkheden rondom bedrijfsoverdracht. Neem contact met mij op: