Nieuws Bedrijfsoverdracht
Waarom het merk De Waard minder sterk bleek dan de iconische tent
Met het faillissement van kampeerwinkel Vrijbuiter komt ook het iconische tentenmerk De Waard op straat te staan. Een tent die in vele families tientallen jaren meegaat. Waaraan ging Vrijbuiter ten onder?

Ivo Richaers, directeur van Vrijbuiter, heeft goede hoop dat zijn bedrijf wordt overgenomen. En anders wel onderdelen ervan. Er zouden zich al kandidaten hebben gemeld. Zeker de kansen voor De Waard Tenten schat hij hoog in. ‘Het is een ijzersterk merk met een prachtige erfenis en loyale klanten. De verkoop gaat nog goed en is al jaren stabiel.’ Van de afgenomen populariteit van deze primitieve vorm van vakantie vieren, lijkt dit merk geen last te hebben.
Familiegeschiedenis
Jaarlijks gaan zo’n 1.200 à 1.300 De Waard-tenten over de toonbank, zegt Pé Bouwman, die al dertig jaar werkt in de De Waard-winkel in Heerde. Deze en afgelopen week verkochte hij er twaalf. Dat is veel voor de tijd van het jaar, zegt hij, omdat het einde van de zomervakantie al in zicht is. Donderdag was het een drukte van belang in zijn zaak, aldus Bouwman. De Waard-liefhebbers kwamen om hun emoties te delen over het dreigende einde van het merk door het faillissement van Vrijbuiter. Enkelen kochten nog snel een exemplaar, voordat het mogelijk te laat is. Bouwman ziet wel vaker hoe gehecht kampeerders kunnen zijn aan een De Waard-tent. ‘Als de tent na 25 jaar kamperen aan zijn eind is, komt de eigenaar langs met de vraag hem te helpen oplappen. Ze kunnen er moeilijk afscheid van nemen. Er zit vaak een belangrijk stuk familiegeschiedenis in.’
Lees ook: Zo groeit outdoorgigant Nomad uit tot internationale speler
Combinatie van factoren
Waar het voor Vrijbuiter mis ging? Het faillissement is volgens curator Harm-Jan Meijer een combinatie van een langzaam teruglopende kampeermarkt en investeringen in groei. "Er is ingezet op een groeistrategie, en daarom geïnvesteerd in het ondersteunende apparaat", vertelt hij aan RTL Z. "Maar omdat de geprognotiseerde groei achterwege bleef, ontstond een gat. Als dat jaren duurt, heb je een probleem."
Jaap van Zuijlekom
Vrijbuiter werd midden jaren '80 opgestart door de jonge ondernemer Jaap van Zuijlekom in Roden, Drente. Niet alleen uit heel Nederland, maar ook uit Belgie en Duitsland trekken kampeerders naar zijn winkel waar het aanbod groot is en de prijzen laag. In 2000 neemt Vrijbuiter, inmiddels gegroeid van 1200 naar 22.000 vierkante meter, het iconische tentenmerk De Waard over.
Nieuwe directie
Van Zuijlekom verkoopt in 2004 tweederde van zijn aandelen en in 2006 de rest. Vrijbuiter gaat verder onder een nieuwe directie. Er wordt al snel een tweede winkel geopend in Gouda en niet veel later volgen winkels in Roermond en Zaandam.
Lees ook: Het megasucces van het bedrijf achter de bekendste campinggids van Nederland
Faillissement
De nieuwe vestigingen van Vrijbuiter worden gefinancierd met leningen bij de bank en met geld van investeerder Ecart. Vrijbuiter maakt echter geen winst, maar steeds meer verlies. Met een nieuwe aandeelhouder moet het bedrijf weer opbloeien. Dat lukt met ook een nieuwe directeur, die vestigingen verkleint, gedeeltelijk. Toch lukt het Vrijbuiter niet om uit de rode cijfers te komen met een faillissement als gevolg.