Nieuws Bedrijfsoverdracht
Studentenbedrijfje overgenomen door techgigant: Delftse SecretHub lukte het
Het begon een paar jaar terug tussen feestende studenten in een Delfts studentenhuis. Maar inmiddels ziet het wereldberoemde Canadese bedrijf achter de wachtwoordbeheerder 1Password in de startup van Marc Mackenbach (27) een miljardenmarkt. De afgestudeerde TU-student verkocht zijn SecretHub vorige maand aan de techgigant voor een onbekend bedrag.

Marc Mackenbach verkocht zijn Delftse bedrijf aan Canadezen. Foto: Fred Leeflang
Hij mag er niets over zeggen, vertelt sofwareontwikkelaar Marc Mackenbach vanachter zijn computer over de overname van zijn startup SecretHub aan het AD. Hoewel in nevelen gehuld blijft wat de techgigant AgileBits hem precies heeft geboden voor zijn bedrijfje, doet hij vol enthousiasme uit de doeken hoe hij de afgelopen tijd in een achtbaan terecht is gekomen. Mackenbach keerde zeven jaar geleden voor het eerst salaris aan zichzelf uit. ,,Ik kocht daarvan een fles port, die even oud was als ik: 20 jaar”, lacht hij. Inmiddels is zijn SecretHub ondergebracht bij AgileBits, dat in zijn idee een miljardenmarkt ziet.
Edward Snowden als inspiratie bij start studentenbedrijf
,,We zijn ooit met het idee begonnen in de Universiteitsbibliotheek in Delft”, zegt Mackenbach. ,,Het nieuws over Edward Snowden kwam toen naar buiten.” Snowden, toen nog een werknemer van de geheime dienst in Amerika, bracht aan het licht dat de Amerikaanse overheid op grote schaal ‘gewone’ mensen afluisterde en met hun online activiteiten kon meekijken.
''De app kan met één hoofdwachtwoord, al je andere wachtwoorden beheren en steeds waar het moet aanpassen''
Het idee om een veilige versie van DropBox te maken was geboren. ,,Veel mensen gebruiken online sharing platforms, waar ze bijvoorbeeld bestanden kunnen delen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de bestanden die ze uploaden dan ook door die bedrijven kunnen worden gelezen.” Gemak gaat bij gebruikers bijna altijd boven veiligheid, constateerde Mackenbach toen al. ,,Als je overal steeds moet inloggen met hele reeksen aan cijfers en letters als wachtwoord en die ook nog eens elk half jaar moet veranderen om veilig online te gaan, dan geef je het al snel op.” 1Password van AgileBits voorziet in precies die behoefte. Die app kan met één hoofdwachtwoord, al je andere wachtwoorden beheren en steeds waar het moet aanpassen.
Met behulp van SecretHub kunnen programmeurs veilig inloggen op andere servers
,,SecretHub lijkt er een beetje op”, vertelt Mackenbach. ,,Maar met SecretHub kunnen programmeurs veilig inloggen op andere servers.” Waar 1Password bijvoorbeeld voor je inlogt in je mail, logt SecretHub op een veilige manier voor computers in bij servers. ,,Software heeft een wachtwoord nodig voordat het in de applicatie in een datacentrum komt. Met SecretHub kunnen softwarebedrijven voorkomen dat ze gehackt worden, doordat het wachtwoord in het softwareprogramma steeds verandert.”
Lees ook: 720 miljoen euro aan nieuw kapitaal: investeerders in rij voor startups
,,Maak het veiligste ding om te doen het makkelijkste ding om te doen, dat is de enige manier om mensen echt veiliger te laten werken”, omschrijft Mackenbach de filosofie die erachter zit. ,,Mensen moeten vaak veel doen om veilig op het internet te kunnen. Maar wat nou als de veiligste manier, de makkelijkste manier is?” Met die vraag begon Mackenbach als 19-jarige aan het ontwikkelen van SecretHub. ,,Ik ben gewoon vanuit mijn kamertje in een vol studentenhuis mijn bedrijf begonnen. Ik werkte er veertig uur per week aan, naast mijn studie computerwetenschappen.”
Ondernemer constant in overleg met mensen in Amerika en Canada
Hoe hij dat al die tijd heeft kunnen volhouden, zonder studievertraging op te lopen, weet Mackenbach zelf eigenlijk ook niet. De tijden van werken vanuit zijn kamertje in de herrie en te midden van ‘gezelligheid’ in zijn Delftse studentenhuis liggen nu achter hem. Het geïmproviseerde kantoor tussen de afleiding van het studentenleven heeft hij ingeruild voor stevige bakken koffie op kantoor, die hij de laatste tijd in ieder geval extra hard nodig heeft. ,,Ik ben constant met mensen in Amerika en Canada aan het overleggen. Ik heb de start van mijn werkdag maar wat naar achteren geschoven, vanwege het tijdsverschil.”
''Mijn voorbeeld is toch wel Steve Jobs. Hij kon een brug slaan tussen techniek en de gebruiksvriendelijke ervaring''
Toen AgileBits interesse toonde in het overnemen van zijn bedrijf, twijfelde Mackenbach niet zo lang. ,,Qua mensen matcht het heel goed. De programmeurs die daar werken, die denken precies hetzelfde.” Juist dat vindt hij belangrijk. ,,Mijn voorbeeld is toch wel Steve Jobs. Hij kon een brug slaan tussen techniek en de gebruiksvriendelijke ervaring”, verwijst hij naar het principe dat volgens hem de basis moet zijn om veilig online te kunnen.
Lees ook: Amsterdams techbedrijf Marvia opent Amerikaanse hoofdkantoor in Portland