Nieuws Financiën

Bedrijven in de knel vanwege slecht internet in IJsselmuiden

Hij moet al via internet bellen en als Wilbert van den Bosch tegelijkertijd een bijlage van een email opent, valt de verbinding weg. Het internet op zijn paprikakwekerij in de IJsselmuidener Koekoekspolder is slecht. Het is een van de voorbeelden waaruit blijkt dat de bedrijfsvoering eronder lijdt.

Van onze redactie 8 december 2015

Glasvezel lars smook

Statenlid Arnita van der Weerd (VVD) kan erover meepraten. Zij kent het dagelijks leven op een boerderij in Kamperveen en weet hoe de bedrijfsvoering in de knel komt. "Gegevens van melk, voer en inseminatie; alles gaat via internet. Vergeet scholen en ouderen niet. Er komt ouderenzorg op afstand, communicatie met de huisarts gaat dan via een tablet. Dat gaat lastig met traag internet." Van den Bosch: "Vrijwel alle apparaten die je koopt, hebben internet nodig. Wij hoeven niet eens na te denken over een smart-tv."

IJsseldelta Glasvezel Buitengebied Ze zijn een jaar onderweg als bestuur van stichting IJsseldelta Glasvezel Buitengebied. Doel is snel internet voor iedereen in het buitengebied: van de Koekoekspolder en Kamperveen tot Kampereiland, de Mandjeswaard en Mastenbroek. Inmiddels zijn de weken van de waarheid aangebroken.

Kosten Bijna is in kaart gebracht hoe veel huishoudens in aanmerking komen voor glasvezelaansluiting. In Kampen zijn er dat zo'n 1.400; tel er Zwolle (800) en Noordwest- Overijssel bij en het totaal komt op circa 8.000. Begin 2016 wil de stichting overleggen met aanbieders. "Dan weten we de kosten en heeft het zin de behoefte te peilen. Niemand zet zijn handtekening voordat hij weet wat de kosten zullen zijn." Door een groot gebied (Kampen, Zwolle en Noordwest-Overijssel) aan te bieden, worden de kosten gedrukt.

Belangrijk punt zijn de meerkosten, die per gebied verschillen. Dat heeft onder meer te maken met de afstanden en welke kabels en leidingen er al zijn. De aanleg van het netwerk wordt grotendeels gesubsidieerd. Maar boeren en tuinders ontkomen niet aan eigen bijdrage. Van den Bosch: "Eigenlijk moet dat niet veel meer dan 20 euro per maand worden. Anders wordt het te duur, halen we de 60-procentsnorm niet, valt provinciale subsidie weg en komt er geen glasvezel."

Daaraan willen ze nog niet denken. Van den Bosch: "We doen alles in eigen tijd en gaan volle bak voor glasvezel. Ik hoop dat elke wijk of straat zijn eigen ambassadeur krijgt, die anderen overtuigt ook glasvezel te nemen. Hopelijk wordt in het voorjaar de eerste aansluiting gemaakt. Ambitieus, maar het kan."

Foto: Glasvezel (Lars Smook)