Aangeboden door Rijksoverheid

Branded Content Belasting

Heb je meer of minder inkomsten als zzp’er in 2021? Pas nu de voorlopige aanslag aan

Een nieuw ondernemingsjaar is van start. Een goed moment voor een prognose van jouw verwachte inkomsten. Verwacht jij meer of minder inkomsten, bijvoorbeeld als gevolg van corona? Het is dan slim om jouw voorlopige aanslag 2021 die de Belastingdienst in januari verstuurt te checken en eventueel aan te passen. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter bij de Belastingdienst, geeft je vier tips om het nieuwe belastingjaar goed te beginnen.

Van onze redactie 13 januari 2021

Man met telefoon 1

Afbeelding ter illustratie, persoon komt niet voor in het verhaal.

Met de voorlopige aanslag betaal je net als mensen in loondienst in het lopende jaar maandelijks belasting over jouw inkomsten. De voorlopige aanslag 2021 is gebaseerd op de laatst bekende gegevens over jouw inkomen bij de Belastingdienst, een voorlopige of een definitieve aanslag van voorgaande jaren. De Belastingdienst maakt op basis hiervan een schatting voor komend jaar. Na afloop van het jaar doe je aangifte inkomstenbelasting en ontvang je een definitieve aanslag waarmee deze voorlopige aanslag wordt verrekend. Met een actuele voorlopige aanslag voorkom je dat je veel belasting ineens moet bijbetalen of dat je lang moet wachten op terug te ontvangen belasting. 4 tips om je belastingzaken goed te regelen.

1. Minder uren? Check de zelfstandigenaftrek

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en je werkt meer dan 1225 uur per jaar in je onderneming dan voldoe je aan het urencriterium. Je kunt dan gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrekpost van 6.670 euro, waardoor je minder belasting betaalt. Bepaal alvast of je in 2021 voldoet aan het urencriterium, want dat kan van invloed zijn op de hoogte van je voorlopige aanslag 2021.

Meer lezen?

Meer informatie over de voorlopige aanslag? Check belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.
Informatie over belastingzaken voor ondernemers en zzp’ers vind je op belastingdienst.nl/ondernemers. Informatie over de fiscale gevolgen voor corona vind je op belastingdienst.nl/corona.

2. Schatting van de omzet

Aan het begin van het nieuwe jaar kun je als ondernemer berekenen wat jij in 2020 aan omzet gedraaid hebt. Dit helpt om jouw verwachte inkomsten over 2021 te bepalen. Een goed moment dus om de voorlopige aanslag over 2021, die je een dezer dagen mogelijk ontvangt, te controleren en zo nodig aan te passen. Houd hierbij rekening met de impact van de coronacrisis op je omzet. Mogelijk is je omzet nog niet op niveau door corona, of verwacht je juist meer omzet te gaan maken door meer producten te verkopen. Al dit soort veranderingen hebben gevolgen voor de belasting die je als ondernemer moet betalen.

3. Ook andere financiële veranderingen zijn van invloed

Niet alleen wisselende inkomsten zijn van invloed op de voorlopige aanslag. Ook veranderingen in jouw persoonlijke situatie zoals het kopen van een huis, het oversluiten van jouw hypotheek of een echtscheiding zijn van invloed. Zijn er dergelijke veranderingen in jouw privésfeer? Check dan je voorlopige aanslag en pas deze zo nodig aan. Ontvang je toeslagen? Controleer dan direct of je ook die moet aanpassen.

4. Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen

Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen maar wil je daar wel gebruik van maken? Of wil je een voorlopige aanslag wijzigen? Je kunt je voorlopige aanslag over 2021 op ieder moment aanvragen of wijzigen op mijn.belastingdienst.nl.

Meer lezen?

Meer informatie over de voorlopige aanslag? Check belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.
Informatie over belastingzaken voor ondernemers en zzp’ers vind je op belastingdienst.nl/ondernemers. Informatie over de fiscale gevolgen voor corona vind je op belastingdienst.nl/corona.