Aangeboden door Rijksoverheid

Branded Content Financiën

In 2020 gestopt met je bedrijf? Besteed dan extra aandacht aan de belastingaangifte

Een bedrijf stoppen of staken gaat niet vanzelf. Net zoals bij het starten van een bedrijf moet je ook bij het staken van bedrijfsactiviteiten een aantal zaken regelen voor je belastingen. Ben je bijvoorbeeld door corona in 2020 gestopt met ondernemersactiviteiten en is het bedrijf uitgeschreven bij de KVK? Houd dan in ieder geval rekening met onderstaande zaken.

Aangeboden door de Belastingdienst 10 maart 2021

BD in 2020 gestopt met je onderneming

Administratie afronden

Zorg dat de bedrijfsadministratie helemaal is bijgewerkt. De jaarstukken moeten zijn opgemaakt tot en met de datum van het stoppen van je bedrijf. Let op: je moet de bedrijfsadministratie minimaal zeven jaar bewaren.

Doe belastingaangifte

Nadat je je bedrijf hebt beëindigd, moet er btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Daarover ontvang je bericht van de Belastingdienst. Het kan zijn dat je nog geld terugkrijgt of dat je geld moet betalen. Ook als er geen bedrijfsactiviteiten meer zijn, moet er altijd aangifte gedaan worden voor de inkomstenbelasting. Daarnaast blijf je btw-aangifte doen zolang er nog btw-aangiften voor je worden klaargezet in het ondernemersportaal Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Stakingswinst

Voor de aangifte inkomstenbelasting moet je de 'stakingswinst' van de onderneming berekenen. Stakingswinst is wat je onderneming meer waard is dan in de jaarrekening staat. Dit bedrag ziet de Belastingdienst als inkomen; je betaalt er daarom inkomstenbelasting over. Het berekenen van de stakingswinst kan lastig zijn,. het is daarom verstandig je te laten adviseren, bijvoorbeeld door een belastingadviseur. Zeker wanneer er onroerende zaken, zoals een bedrijfsruimte, op de balans van je onderneming staan. Mogelijk kom je in aanmerking voor stakingsaftrek. Je betaalt dan minder belasting over de stakingswinst.

Btw-aangifte en einde onderneming

Wanneer je stopt met je onderneming, is er soms nog btw verschuldigd. Deze btw moet opgegeven worden in de btw-aangifte. In twee situaties is er btw verschuldigd aan de Belastingdienst.

  • 1. Als er nog bedrijfsmiddelen of bedrijfsvoorraden zijn.
    Voorraden of bedrijfsmiddelen die je op het moment van bedrijfsbeëindiging niet hebt verkocht, lever je als ondernemer aan jezelf als privépersoon. Als je bij aanschaf hiervan de btw hebt afgetrokken ben je daar op het moment van staking btw over verschuldigd. Ga hierbij uit van de waarde van de goederen op het moment dat je ze privé gaat gebruiken.
  • 2. Als je niet alle facturen meer kunt betalen.
    Zijn er nog facturen die je niet meer betaalt maar waar je al wel de btw van hebt afgetrokken? Dan moet je deze btw terugbetalen en opgeven in de btw aangifte.

Meer weten? Niet alleen het stoppen van een bedrijf heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en btw. Ook als de rechtsvorm van de onderneming wijzigt, de samenstelling van je samenwerkingsverband verandert, of de onderneming overdraagt, heeft dit gevolgen. Op belastingdienst.nl/staken lees je hier meer over.