Aangeboden door Rijksoverheid

Branded Content Financiën

Ondernemer? Deze tips helpen bij aangifte inkomstenbelasting

Voor ondernemers kan de aangifte inkomstenbelasting best een klus zijn. En dit jaar is het extra opletten als je in 2020 gebruik maakte van coronaregelingen. Ook daarom helpt de Belastingdienst ondernemers die zelf hun aangifte doen met deze tips voor het indienen van een juiste en volledige aangifte voor 8 mei 2021.

Aangeboden door de Belastingdienst 10 maart 2021

BD Ondernemer deze tips helpen bij belastingaangifte

Tip 1: Gebruik de aangiftechecklist

Het invullen van de belastingaangifte vraagt om een goede voorbereiding. Om ondernemers te helpen, biedt de Belastingdienst de aangiftechecklist met zes checks die helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte.

Ook vind je op belastingdienst.nl/ondernemers een overzicht van alle gegevens die je als ondernemer nodig hebt bij de belastingaangifte én andere handige informatie voor de aangifte.

Tip 2: Doe de OndernemersCheck

Als je 'ondernemer bent voor de inkomstenbelasting' - zo wordt dat genoemd - kun je bij het invullen van de aangifte gebruikmaken van een aantal regelingen en aftrekposten die belastingvoordeel opleveren. Maar niet iedere ondernemer is automatisch 'ondernemer voor de inkomstenbelasting'.

Ondernemers die daarover twijfelen, kunnen vóór het invullen van de online aangifte de OndernemersCheck doen. Deze check geeft aan de hand van een aantal vragen snel én anoniem een goede indicatie.

Tip 3: Benut aftrekposten voor ondernemers en kosten

Als je 'ondernemer bent voor de inkomstenbelasting' én aan het urencriterium voldoet, kun je in aanmerking komen de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Om ondernemers in coronatijd tegemoet te komen was er tussen 1 maart en 1 oktober 2020 een versoepeling van het urencriteriumvan toepassing. In die periode mag je ervan uitgaan dat je tenminste 24 uur per week aan je onderneming besteedde, ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan. Zo kun je, ook bij minder uren, mogelijk toch gebruikmaken van bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek.

De zelfstandigenaftrek mag je voor de inkomstenbelasting ieder jaar benutten als je voldoet aan het urencriterium. Voor 2020 is dit een vast bedrag van 7.030 euro. Heb je de zelfstandigenaftrek uit vorige jaren nog niet benut? Check dan of de niet gerealiseerde aftrek alsnog te benutten is.

Zakelijke uitgaven die je doet voor de onderneming zijn doorgaans aftrekbaar. Zoals reclame. Op belastingdienst.nl/ondernemers lees je meer over welke kosten je mag aftrekken. Uitgaven voor koffie voor gebruik thuis zijn privé-uitgaven en dus niet aftrekbaar.

Heel soms mogen kosten voor een werkruimte thuis in de aangifte worden afgetrokken, maar meestal niet. Bekijk de pagina ‘Werkruimte in de woning’ om te zien of in jouw situatie kosten voor een werkruimte thuis aftrekbaar zijn.

Tip 4: Verwerk en controleer de coronaregelingen in je aangifte

Voor veel ondernemers zijn verschillende financiële coronaregelingen van belang. Maakte jouw bedrijf in 2020 gebruik van coronaregelingen zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)? Let dan op dat je sommige tegemoetkomingen zelf in je aangifte inkomstenbelasting moet vermelden, andere zijn vooraf ingevuld.

Heb je in 2020 een negatief inkomen, bijvoorbeeld door corona? Dan verrekent de Belastingdienst dit automatisch met het positief inkomen van de drie voorgaande jaren. Je kunt daardoor belasting terugkrijgen. Dat gebeurt als de aangifte IH 2020 definitief wordt vastgesteld. Meer informatie op belastingdienst.nl/corona en in de online aangifte zelf.

Tip 5: Schakel hulp in

Twijfels bij het invullen van je aangifte? Of is financiële of fiscale kennis onvoldoende? Overweeg dan om de aangifte uit te besteden bijvoorbeeld aan een fiscaal dienstverlener, zoals een belastingconsulent. Wacht niet te lang met uitbesteden, want de deadline van 8 mei voor het indienen van de aangifte of het aanvragen van uitstel blijft gelden.

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/ondernemers.