Aangeboden door de Rijksoverheid

Branded Content Financiën

Tips voor de belastingaangifte

Voor ondernemers kan de aangifte inkomstenbelasting best een klus zijn. En dit jaar moet je extra opletten als je in 2020 gebruikmaakte van coronaregelingen. Daarom geeft Fred Thielemans, fiscaal jurist bij de Belastingdienst, vijf tips die je helpen om vóór 8 mei een juiste en volledige aangifte in te dienen.

Aangeboden door de Belastingdienst 2 maart 2021

Fred thielemans

Fred Thielemans, fiscaal jurist bij de Belastingdienst

1. Gebruik de aangiftechecklist

Het invullen van de belastingaangifte vraagt om een goede voorbereiding. De aangiftechecklist voor ondernemers op de website van de Belastingdienst helpt je bij een soepele, juiste en volledige aangifte.

2. Vul de OndernemersCheck in

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kun je bij het invullen van de aangifte mogelijk gebruikmaken van een aantal regelingen en aftrekposten die belastingvoordeel opleveren. Door de OndernemersCheck in te vullen krijg je snel én anoniem een goede indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

3. Benut aftrekposten voor ondernemers

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting én aan het urencriterium voldoet, kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek en mogelijk de startersaftrek. Tussen 1 maart en 1 oktober 2020 gold een versoepeling van het urencriterium. Zo kun je, ook bij minder uren, mogelijk toch gebruikmaken van bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek mag je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ieder jaar benutten als je voldoet aan het urencriterium. Voor 2020 is dit een vast bedrag van 7.030 euro.

4. Check of kosten aftrekbaar zijn

Zakelijke uitgaven die je doet voor je onderneming zijn doorgaans aftrekbaar. Op belastingdienst.nl/ondernemers lees je meer over welke kosten je mag aftrekken. Soms mogen kosten voor een werkruimte thuis in de aangifte worden afgetrokken, maar meestal niet. Bekijk het hulpmiddel ‘Werkruimte in de woning’ op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

5. Houd rekening met coronaregelingen

Voor veel ondernemers zijn de verschillende financiële coronaregelingen van belang. Maakte jouw bedrijf in 2020 gebruik van coronaregelingen zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)? Let dan op dat je sommige tegemoetkomingen zelf in je aangifte inkomstenbelasting moet vermelden, andere zijn vooraf ingevuld. Meer informatie vind je op belastingdienst.nl/corona en in de online aangifte zelf.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/ondernemers.