Nieuws Financiën

Belegger die olie ontwijkt is spekkoper

Frank van Alphen 24 december 2015

Aandelenbeleggenbeurs2015asnoverzichtjaardeensesmallcaps1065

2015 was een goed jaar voor beleggers in duurzame fondsen, vooral het donkergroene - en dus strenge - ASN-fonds was lucratief. Verrassing van het jaar: de nog steeds dalende olieprijs, schrijft De Volkskrant.

Beleggen in automakers, sigaretten en duurzame beleggingsfondsen pakte dit jaar goed uit. Beleggers die hoge verwachtingen hadden van olie of opkomende markten kwamen bedrogen uit.

De voorspellingen van de meeste beleggingsexperts voor 2015 zijn grosso modo uitgekomen. De rente bleef laag, de groei matig en aandelen waren de beste belegging. Ook voorzagen analisten dat er aan obligaties was weinig lol te beleven zou zijn. Grote verliezen op obligaties bleven uit. Beleggers wonnen in het gunstigste geval een paar procent op hun staatsleningen.

Gemiddeld deden aandelen het redelijk, ondanks scherpe koersdalingen in augustus en deze afgelopen weken. De MSCI wereldindex won ruim 7 procent. Een indexbelegger kan tevreden terugblikken. Ter vergelijking: het grote Robecofonds wist dit jaar 5,7 procent aan te groeien. De Nederlandse beurs presteerde vergeleken met andere Amerikaanse en Europese beurzen onder de maat. Per saldo kwam de AEX nauwelijks van zijn plaats.