Nieuws Financiën

Bewoners balen van foodcourt

Hans van Alebeek 16 december 2015

Bewonersbalenvanfoodcourt1065

Uden is blij met de komst van drie fastfoodrestaurants in Uden-Noord, maar omwonenden maken zich zorgen. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De gemeente Uden is trots op alle binnengehaalde bedrijvigheid in Uden-Noord, maar de laatste bewoners van dit gebiedje delen die mening niet. In een stevige brief aan college en gemeenteraad ventileren ze hun onvrede over het 'uitrookbeleid van de gemeente' en de 'teloorgang van hun woongebied'.

"De leefomstandigheden worden steeds verder beperkt", zegt voorzitter Toine Smits van het gebiedsplatform Uden-Buiten. "Door alle ontwikkelingen zitten de bewoners midden in een 24 uurseconomie. Maar wie wil daar nog wonen? Zij krijgen hun huis in elk geval niet meer verkocht."

OpeenstapelingHet is volgens Smits met name de opeenstapeling van alle activiteiten die de emmer doet overlopen. Na alle ellende rond de aanleg van de A50, kwamen het ziekenhuis en hotel Van der Valk, de komende jaren nog gevolgd door een groot gezondheidscentrum en het foodcourt met drie restaurants, pal tegen de A50 aan.

In de brief vraagt het gebiedsplatform om daadkrachtige politiek en een eerlijke compensatie. Een antwoord is er nog niet. De brief staat wel bij de ingekomen stukken voor de raadsvergadering van morgenavond.

ZwerfafvalSmits heeft in zijn brief ook een paar concrete vragen en verzoekjes aan het college. Zo wil de buurt graag een vrijliggend fietspad langs de Looweg die straks toch moet worden omgelegd voor het foodcourt. Verder hoopt het gebiedsplatform dat in de vergunning voor McDonald's, Subway en Kentucky Fried Chicken (KFC) wordt opgenomen dat die restaurants zelf zorgen dat het zwerfafval wordt opgeruimd.

ReclamezuilTot slot pleit de buurt voor een halvering van de 46 meter hoge reclamezuil die aan de A50 het foodcourt gaat aanprijzen.

"De Petruskerk was altijd de blikvanger van Uden maar nu zal deze schreeuwerige zuil de skyline van Uden gaan bepalen", schrijft Smits. "Waar Uden in Uden-Noord natuur en gezondheid wil uitstralen, worden de fastfoodketens de blikvanger. Helaas niet met de M van Maashorst." Een paal van 23 meter past beter in het landschap, vindt hij.