Nieuws Financiën

Bezuinigingen in Enschede: sluiten zwembaden en sporthallen?

Wordt een van de kleinere gemeentelijke zwembaden (Het Slagman of De Brug) gesloten? En worden sporthallen of sportvelden afgestoten?

Van onze redactie 24 november 2015

Aquadrome Kinderen Zwemmen Glijbaan Frans Nikkels

Het zijn opties die de gemeente serieus gaat onderzoeken. Op de uitvoering van het sportbeleid moet namelijk structureel bijna 1 miljoen euro worden bezuinigd. En dat gaat niet zonder harde keuzes te maken.

TekortenIn het verleden zijn structurele tekorten binnen het sportbeleid gedekt met eenmalige meevallers, zegt wethouder Jurgen van Houdt. Bij de bouw van het buitenzwembad van Aquadrome en de aanleg van kunstgrasvelden is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met toekomstige onderhoudskosten.

Het tekort is op dit moment 990.000 euro per jaar, maar als er niets gebeurt loopt dat de komende tien jaar flink op. Er moet dus snel en fors worden ingegrepen om financieel gezond te worden.

AccommodatiesHet gevolg is dat er mogelijk een zwembad moet sluiten. Die optie neemt de gemeente in ieder geval wel mee in het nog uit te voeren onderzoek ‘Waterproof Enschede’, waarin een aantal bezuinigingsscenario’s worden uitgewerkt. Ook de sportaccommodaties worden niet ontzien. Volgens de gemeente staan er op dit moment ook te veel accommodaties te vaak leeg. Door sportvelden of -hallen af te stoten (bijvoorbeeld door clubs te laten samenwerken) wordt geld bespaard.

SportbedrijfDe komende twee jaar zoekt de gemeente een dekking voor het tekort van 990.000 euro. Voor 1 januari 2018 moet er door middel van de maatregelen een structurele oplossing zijn gevonden. Vanaf die datum moet het Sportbedrijf, waarin de uitvoering van het sportbeleid wordt samengevoegd, volledig zelfstandig verder.

Foto: Frans Nikkels