Nieuws Financiën

Complot bij DA?

Natasja de Groot 31 december 2015

Doorstartdrogistda1065

De drogisterijketen werd dinsdag failliet verklaard, maar maakte een paar uur later een doorstart bekend. De vakbonden vragen zich nu af of er sprake is geweest van een voorgekookt plan. De vorige directie van DA was al maanden in gesprek met belangstellende partijen.

"Waarom was het nodig om DA failliet te laten gaan? Alleen om zonder ballast verder te kunnen, ten koste van schuldeisers, belastingdienst en medewerkers", zegt FNV-bestuurder Frans de Beer. Hij vindt ook de rol van directeur Henk Castelijns en diens broer Ludwig opmerkelijk.

"Henk was interim-directeur van DA en nu is hij ook directeur van de overnemende partij, Nederlandse Drogisterij Service B.V. En de broer van Henk Castelijns, Ludwig, is directeur van Mosadex, de groothandel die de doorstart van DA faciliteert."

OvernameHenk Castelijns van de doorgestarte drogisterijketen ontkent dat er sprake is van een strategie. Volgens hem is er geprobeerd om tot een overname te komen zonder faillissement, maar is dat niet gelukt.

Het retailbedrijf gaat nu verder onder de vleugels van de Nederlandse Drogisterij Service, onderdeel van groothandel Holland Pharma.

Advocaat Theunis Meijer van Ludwig & Van Dam, dat de franchisevereniging van DA bijstaat, noemt de gang van zaken opmerkelijk, maar niet ongebruikelijk. "Mogelijk is Castelijns aangesteld als interim-directeur omdat hij de meeste kennis van zaken heeft. Ik heb geen indicatie dat hier iets geks aan de hand is."

Hoe de doorstart er precies uit gaat zien en wat de gevolgen zijn voor de franchisers zijn, kon advocaat Meijer nog niet aangeven.

Wel is duidelijk dat in het nieuwe DA plaats is voor ongeveer twee derde van de 212 medewerkers van de centrale organisatie.

DA telt meer dan 260 winkels. De drogisterijketen draait bijna geheel op franchisers. Die zijn niet failliet gegaan en blijven dus gewoon open. Hun personeelsbezetting staat ook los van de afslanking bij de centrale organisatie.

Wat DA parten heeft gespeeld, is dat veel van de franchisenemers uit onvrede over het beleid van de vorige directie uit de keten zijn gestapt, met als gevolg een fors omzetverlies.

"De doorstart is goed nieuws voor twee derde van de medewerkers, maar het is een heel hard gelag voor de mensen die niet meegaan", aldus FNV'er De Beer. CNV-onderhandelaar Roos Rahimi wil een compensatie voor de medewerkers die op straat komen te staan.

"Niet de hele DA-organisatie is failliet verklaard, dus er moet nog iets over zijn voor een ontslagvergoeding."

Holland PharmaWoensdag werd ook bekend dat Holland Pharma gesprekken voert met het hoofdkantoor van DIO-drogisterijen. Het bedrijf nam dinsdag al de centrale organisatie van DA over. Directeur Jan Bouwman kijkt nu of er een vergelijkbare deal mogelijk is met DIO. Dan kunnen beide drogisterijketens hun inkoop en distributie voortaan gezamenlijk regelen.

Holland Pharma levert aan apotheken, drogisterijen en reformwinkels. Het bedrijf ziet kansen in de drogisterijmarkt. Vandaar dat het nu ook probeert om de DIO-winkels aan zich te binden.