Nieuws Financiën

Crowdfunding voor duikwrak

ROB PAARDEKAM 15 december 2015

Crowdfundingduikwrak1065

Duikers geven massaal geld voor het laten afzinken van een duikwrak bij Tholen. Via crowdfunding is al meer dan zesduizend euro opgehaald.

Het idee om de oude garnalenkotter TS7 ergens bij Tholen naar de bodem van de Oosterschelde te laten zinken, komt uit de koker van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Het project kost 23.000 euro en wordt grotendeels betaald door de provincie, de gemeente Tholen, Bootduiken Zeeland en de NOB zelf.

De bond komt echter 9500 euro te kort om de kotter daadwerkelijk te laten afzinken. Dat bedrag probeert ze via crowdfunding bijeen te brengen. Wie vijf euro doneert, mag straks als één van de eersten duiken op het wrak. Van duikers die het dubbele betalen, komt zelfs de naam op het wrak te staan. "We zijn positief verrast door de grote respons", zegt Desmond van Santen van de NOB. "Ik heb goede hoop dat we het benodigde bedrag donderdag binnen hebben." De bond heeft op die dag de deadline gesteld. "Op een bepaald moment moet je besluiten of je het project voort wil zetten of niet", legt Van Santen uit. "De opslag van de boot kost nu alleen maar geld."

DuikverenigingenOverigens doen niet alleen individuele duikers een duit in het zakje. Ook duikverenigingen doneren gul.

Inmiddels is het zo goed als zeker dat het wrak bij Strijenham, aan de Thoolse zuidkant, komt te liggen. Eerst was Sint-Annaland in beeld, maar daar zou het te dicht bij de vaarroute van de pleziervaart komen te liggen.