Nieuws Crowdfunding

Coronacrisis leidt tot eerste daling in crowdfunding sinds jaren

In de eerste helft van 2020 is in Nederland 178 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is twaalf procent minder dan in de eerste helft van 2019, toen 203 miljoen euro werd opgehaald. ,,Door de coronacrisis is voor het eerst sinds lange tijd minder met crowdfunding opgehaald dan voorgaande perioden.”

Van onze redactie 3 juli 2020

Crowdfunding startup geld financiering

Het aantal ondernemingen dat succesvol gebruik maakte van crowdfunding daalde de afgelopen tijd. Foto: Unsplash

Net als voor andere vormen van financiering geldt, nam ook het gebruik van crowdfunding in het tweede kwartaal van dit jaar af. Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2020 minder op met crowdfunding, creatieve en maatschappelijke projecten haalden echter juist meer op.

,,De crowdfunding sector is niet ongevoelig voor de impact van corona. Tegelijkertijd blijkt crowdfunding een manier om ook in lastige tijden samen goede en mooie plannen te steunen en van de grond te krijgen”, aldus Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers.

''Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2020 in totaal 152,9 miljoen euro op via crowdfunding''

Gijsbert Koren, CrowdfundingCijfers

Gemiddeld opgehaald door bedrijven: 200.000 euro

Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2020 in totaal 152,9 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 200.000 euro. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 5,7 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 13.000 euro.

Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, is het totaal opgehaalde bedrag 12,9 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project 2.500 euro. Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis, haalden in totaal 6,5 miljoen euro op, met als gemiddeld bedrag 7.500 euro.

Lees ook: Vooral mkb-bedrijven profiteren van opmars crowdfunding

Ondernemers terughoudender

In de eerste helft van 2020 werden meer dan 7.000 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Het aantal maatschappelijke projecten groeide fors. Het aantal creatieve projecten groeide voorzichtig en het aantal ondernemingen dat succesvol gebruik maakte van crowdfunding daalde juist. Maar liefst 71 procent van de gefinancierde projecten waren in de eerste helft van 2020 maatschappelijke projecten.

Lees ook: Ruim 13.000 projecten en ondernemingen in 2019 gefinancierd met crowdfunding

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.