Nieuws Crowdfunding

Alle duurzame investeringstrends voor 2020 op een rij

Steeds meer beleggers willen naast een mooi rendement op hun portefeuille ook iets goeds voor de wereld doen. Dit zogenoemde impact investeren wint rap aan populariteit, zegt Koen Thé van Lendahand, een crowdfundingplatform dat kredieten verstrekt aan ondernemers in opkomende landen. Voor het komende kalenderjaar verwacht Lendahand dat met name projecten rond clean cooking, landbouw en vrouwelijke ondernemers populair bij beleggers zullen zijn, zo geeft Thé aan in een trendvoorspelling voor 2020.

De Ondernemer 16 januari 2020

Beleggen duurzaam 1

'Ondernemerschap is het sterkste wapen tegen armoede in opkomende landen in Afrika'. (Foto: Lendahand)

Het Nederlandse crowdfundingplatform Lendahand verstrekt kredieten aan mkb’ers in zo’n vijfentwintig opkomende landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa. Sinds de oprichting in 2013 zijn via het platform 2.650 ondernemers door ruim 5.000 Europese investeerders van groeikapitaal voorzien. In 2019 alleen al werd er via het platform 25 miljoen euro in projecten geïnvesteerd in landen als Kenia, India en Mongolië.

,,Ondernemerschap is het sterkste wapen tegen armoede,” zegt Koen Thé, medeoprichter van Lendahand. ,,Ondernemers creëren werkgelegenheid en zorgen zo voor economische groei. Maar zeker in opkomende landen is het voor veel mkb’ers moeilijk om aan betaalbare financiering te komen om hun bedrijf verder te laten groeien – en daar willen we wat aan doen. Niet door te geven, maar door te investeren.”

''Ondernemers creëren werkgelegenheid en zorgen zo voor economische groei''

Koen Thé, medeoprichter Lendahand

Kooktoestellen op biomassa

Via het platform investeren de gebruikers van Lendahand in een grote diversiteit aan projecten. Toch ziet Thé voor het komende kalenderjaar een aantal specifieke trends ontstaan. ,,Voor vrijwel alle leeftijdscategorieën die via ons platform investeren zijn projecten rond schone energie populair. Je moet dan vooral denken aan lokale initiatieven met zonnepanelen, solar lampen of schone kooktoestellen.”

Zo hebben investeerders van het platform onlangs de realisatie van een project in Zambia met 5.000 solar lampen en 1.500 schone kooktoestellen gefaciliteerd. In veel opkomende landen zijn families voor dagelijkse behoeften als koken en verlichting aangewezen op het gebruik van vervuilde energiebronnen. Projecten rond schone energie kunnen hier iets aan doen.

Lees ook: Nederlandse start-up Tunga speurt naar Afrikaans tech-talent voor westerse bedrijven

Vrouwelijke ondernemers

Ook projecten gericht op vrouwelijke ondernemers kunnen volgens Thé in 2020 op veel interesse rekenen. De afgelopen jaren zijn via het platform diverse projecten gefinancierd waarmee vrouwen hun ondernemingen verder konden laten groeien. Dit blijkt vooral voor babyboomers een populaire categorie: een derde van hen geeft aan een project met name interessant te vinden als het voor of door vrouwen is, zo blijkt uit een enquête onder gebruikers van het platform.

Ten slotte verwacht Thé dat investeringen op het gebied van voedselzekerheid in 2020 een verdere vlucht zullen nemen. ,,Het verduurzamen van de voedselproductieketen is in de komende decennia een grote uitdaging, zeker in opkomende landen. Het komende jaar zullen steeds meer impact investeerders beleggen in projecten die ervoor zorgen dat we deze uitdaging het hoofd kunnen bieden.''

''Impact investeren biedt de mogelijkheid om met dat private kapitaal grote, wereldwijde problematiek zoals honger, armoede en klimaatverandering aan te pakken''

Koen Thé, medeoprichter Lendahand

Niet geven, maar investeren

Volgens verschillende economen zal de populariteit van impact investeren ook de komende jaren exponentieel blijven groeien. Logisch, zegt Thé: ,,Er is veel privaat kapitaal in de wereld en consumenten willen graag iets betekenen voor een ander. Impact investeren biedt de mogelijkheid om met dat private kapitaal grote, wereldwijde problematiek zoals honger, armoede en klimaatverandering aan te pakken. Niet middels ondoorzichtige donaties, maar middels zakelijke transacties met rentes variërend van 3 tot 7 procent.”

Het is volgens Thé een misvatting dat met impact investeren geen goed rendement te behalen valt. Dat maakt het niet alleen uit altruïstisch, maar ook uit financieel oogpunt een interessant alternatief voor de spaarrekening of donatie via goede doelen.

Lees ook: Durfkapitaal investeerders strijden voor diverser start-up-ecosysteem

Beleggingstrends 2020

Gerichte, zakelijke investeringen in bedrijven in opkomende landen met een duurzame missie.

1. Schone energie

Solar lampen, zonnepanelen en schone kooktoestellen dragen bij aan de verlaging van CO2-uitstoot en een gezondere leefomgeving voor families in voornamelijk Afrikaanse landen.

2. Vrouwelijke entrepreneurs

Steeds meer vrouwen in opkomende landen starten een eigen business – van een naaiatelier tot een IT-school. Dit draagt bij aan de algehele emancipatie en bovenal de educatie van jonge meisjes.

3. Voedselzekerheid
Met een voorspelde verdubbeling van de wereldbevolking is voedsel een groot vraagstuk. Innovatie in deze sector is dan ook van groot belang en razend populair.