Nieuws Crowdfunding

Opbrengst crowdfunding afgelopen jaar met 48 procent toegenomen

Bij het financieren van projecten is crowdfunding een goede optie, zo ontdekten ook steeds meer ondernemers in 2018. Met crowdfunding werd dit jaar 329 miljoen euro opgehaald, maar liefst 48% meer dan in 2017, toen de opbrengst 223 miljoen was. Het grootste gedeelte van dat geld ging naar ondernemingen.

Redactie De Ondernemer| Foto: Pexels 2 januari 2019

Agenda analysis business 990818

Dat blijkt uit onderzoek van CrowdfundingCijfers.nl. Volgens initiatiefnemer Gijsbert Koren ging 90 procent van de opbrengst (bijna 300 miljoen euro) in 2018 naar ondernemingen. Koren: ‘’Een onderneming haalde gemiddeld 114.000 euro met crowdfunding op. Crowdfunding voor duurzame energie en vastgoed is in het bijzonder steeds populairder en groeide afgelopen jaar harder dan de rest van de markt.”

Automatisch investeren

De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening, zo blijkt uit de cijfers. Afgelopen jaar was 86% van het met crowdfunding opgehaalde bedrag een lening. Ook zouden steeds meer platforms de mogelijkheid bieden om automatisch te investeren in nieuwe leningen. Koren: “Automatisch investeren is de toekomst voor crowdfunding in de vorm van leningen. Het vraagt van platforms dat zij aanvragen zeer zorgvuldig beoordelen en selecteren.”

Lees ook: Deze Utrechtse ondernemer haalde in 8 minuten tijd 1 miljoen euro op

Succesvolste platforms

Het crowdfundingsplatform dat in 2018 het meeste geld opbracht was Funding Circle, waar in totaal 44 miljoen euro werd gefinancierd. Ook de platforms DuurzaamInvesteren en Collin Crowdfund deden het 't afgelopen jaar goed; via deze sites werd respectievelijk 42 en 38 miljoen opgehaald. Het grootste Nederlandse platform is Geldvoorelkaar, dat sinds zijn bestaan in totaal 144 miljoen euro opbracht.