Nieuws Financiën

De kracht van matchfunding

Van onze redactie 9 november 2015

Matchfunding

Vijf fondsen en overheden hebben met een bedrag van 540.000 euro voor 2.9 miljoen euro aan projecten mogelijk gemaakt via het cultureel crowdfundingplatform voordekunst.nl. Deze manier van financiering, ook wel matchfunding genoemd, is succesvol.

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 1818, VSBfonds, Stichting DOEN en Provincie Limburg. Dit zijn de vijf publieke en private financiers die momenteel actief bijdragen aan projecten op voordekunst.nl. Zij doen dit door een eerste inleg te doen van gemiddeld zo'n 25 procent van het benodigde doelbedrag. Deze bijdrage is voorwaardelijk: alleen wanneer de maker er in slaagt het restant via de crowd op te halen, wordt de bijdrage daadwerkelijk uitgekeerd.

MatchfundingVoor alle partijen kent matchfunding voordelen. Makers voelen zich extra serieus genomen, een bijdrage van een gevestigde financier wordt toch gezien als een keurmerk, en een startbijdrage helpt een crowdfundingcampagne goed op weg. Donateurs zien een bijdrage van een gevestigde financier als blijk van vertrouwen en zijn hierdoor eerder geneigd ook te doneren.

Wat zijn dan de voordelen van deze manier van werken voor traditionele financiers? Volgens Clayde Menso, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, zijn die er legio. "Het AFK vindt het belangrijk dat makers actief zoeken naar draagvlak voor hun projecten. Crowdfunding is hiervoor een ideaal instrument", aldus Menso. "Daarnaast is de samenwerking met voordekunst een manier om makers te bereiken die geen aanvraag doen bij het fonds. De aanmelding en afhandeling loopt volledig via voordekunst, daar hebben wij verder geen omkijken naar."

Tegenprestaties stimulerenCrowdfunding vraagt om een actieve, ondernemende houding. Makers worden gestimuleerd om aantrekkelijke tegenprestaties te bedenken en hun best te doen hun boodschap over te brengen op een breed publiek. Kunst wordt op deze manier toegankelijk gepresenteerd en zowel particulieren als bedrijven kunnen bijdragen. Dit is een ontwikkeling die door bestaande financiers alleen maar toegejuicht kan worden. Door matchfunding kunnen zij de kans op succes aanzienlijk vergroten en werken ze tevens aan legitimering voor de door hen toegekende bijdragen.