Nieuws Financiën

De Vaart is splijtzwam

Dennis L'ami 31 december 2015

Sporthalvloergrijs1065

De strijd over de toekomst van sporthal De Vaart woekert voort. Linschotenaar Aagt de Ruyter de Wildt wil een dorpshuis in het gebouw en verzamelde ruim 500 handtekeningen. 'In januari hakken we de knoop door,' zegt wethouder Jan Vlaar.

Op dit moment exploiteert ondernemer Milan de Roode de oude sporthal De Vaart nog als fitnessclub. Maar veel Linschotenaren willen op die plek een dorpshuis. "De politiek moet in beweging komen,'' vertelt De Ruyter de Wildt in het AD. Onlangs sprak ze wethouder Marieke Lejeune van de gemeente Montfoort aan de keukentafel en bespraken ze samen de mogelijkheden.

"Dat kan nieuwbouw zijn of renovatie, er moet in ieder geval iets gebeuren, zegt Lejeune. "Bijvoorbeeld aan de verwarmingsinstallatie.'' Omdat in maart volgend jaar het contract met fitnessondernemer De Roode afloopt, kan Lejeune zich voorstellen dat er nu gekeken wordt naar de wensen die leven in het dorp. "De Vaart kan niet een paar keer in het jaar gebruikt worden voor een toneeluitvoering en de rest van het jaar leegstaan, dat is onbetaalbaar. Maar ruimte delen met verenigingen, is wel een mogelijkheid,'' stelt zij.

Hardnekkige geruchten die in het dorp de ronde doen over een al op handen zijnde deal tussen de gemeente en De Roode, verwijst Lejeune naar het rijk der fabelen. "Onzin. We willen hier met de bewoners over in gesprek.''

Haar collega, wethouder Jan Vlaar, wijst op het lopende contract. "Milan de Roode heeft een anti-kraakcontract met de gemeente. Hij betaalt geen huur, maar wél gas en licht. Als blijkt dat er een markt is voor zijn sportschool, wil hij graag door in het dorp. Intussen bestaat er een nieuwe beheerstichting voor de sporthal en die heeft al ruimte aangeboden voor eventuele voorstellingen, weet Vlaar.

Bij bewoners wringt het dat ondernemer De Roode ondertussen wel de onderhuur van gymnastiekvereniging TOOS en dansgroep Attitude opstrijkt. De Ruyter de Wildt: "Er zit gemeenschapsgeld in dat pand. Bovendien is de gemeente eigenaar.''

Wethouder Vlaar hierover: "Daar staat tegenover dat hij de boel heeft opgeknapt toen hij erin ging. Daarvoor stond het nota bene tijden lang leeg. Pas toen meneer De Roode zijn fitnessclub begon, ontstond er protest."

In het huurcontract staat vermeld dat De Roode de huurders onder dezelfde voorwaarden plek moet blijven bieden als voor zijn komst. Een medewerker van gymnastiekvereniging TOOS laat weten dat zo'n 3000 euro per jaar betaald wordt aan de ondernemer.

Alle partijenWethouder Vlaar wil in gesprek blijven met alle betrokken partijen. "Er zijn mensen die graag een voorstelling bezoeken en mensen die elke dag sporten. Maar die laatste groep laat zich niet zo luid horen. Het is aan ons als college van burgemeester en wethouders om met een goede oplossing te komen voor alle partijen,'' zegt hij.

Fitnessondernemer De Roode zelf wil geen commentaar geven op de discussie in het dorp. In de loop van januari wordt de knoop doorgehakt over de toekomst van De Vaart.