Nieuws Financiën

De Zuidster failliet door betalingsachterstand

Het faillissement van De Zuiderster is het gevolg van een uit de hand gelopen betalingsachterstand van de salarissen. Personeelsleden van de woonwinkel, met vestigingen in Barendrecht en Capelle aan den IJssel, hebben bijna vier maanden geen salaris ontvangen. Ook is het vakantiegeld in 2015 niet uitgekeerd. Dat bevestigen enkele bronnen aan het AD.

CAREL VAN DER VELDEN 22 maart 2016

De zuidster

Verscheidene werknemers zijn als gevolg van deze achterstand in financiële problemen geraakt. Het faillissement werd aangevraagd door een bij De Zuiderster werkzaam echtpaar. Zij hebben een gezamenlijke vordering van meer dan 15.000 euro op het bedrijf.

De stap van de werknemers heeft geleid tot tweespalt binnen De Zuiderster. Een aantal personeelsleden vindt dat de directie het faillissement over zichzelf heeft afgeroepen. Zij hopen dat de directie, met het mes op de keel, alsnog overgaat tot betaling van het achterstallige loon. Anderen bekritiseren de faillissementsaanvraag. Deze werknemers gunden de directie clementie, in de hoop dat betere tijden aanstaande zijn en zij hun baan behouden.

Logisch"Het faillissement is logisch,'' zegt een werknemer, die slechts anoniem wil praten en niet zelf tot actie is overgegaan. "Je kunt niet van mensen vragen dat ze 3 maanden voor niets werken. De kosten van de hypotheek en andere lasten lopen gewoon door.''

De Zuiderster is gisteren in beroep gegaan tegen het faillissement, dat vorige week werd uitgesproken. De beslissing geeft het personeel op korte termijn lucht. Curator Kees van den Bergh heeft de 65 personeelsleden inmiddels ontslagen. De werknemers hebben nu recht op een WW-uitkering. Ook keert uitkeringsinstantie UWV met terugwerkende kracht maximaal 13 weken achterstallig salaris uit.

Het bekende bedrijf kwam in financiële problemen door de teruglopende markt en de harde concurrentie in de woningbranche. Vorige maand kondigde de directie al de sluiting van het filiaal in Barendrecht aan. De Zuiderster meldde alle activiteiten te concentreren in de hoofdvestiging van 30.000 vierkante meter in Capelle.