Nieuws Financiën

Dikke plus voor vastgoedbeleggingen

Van onze redactie 27 november 2015

Stijging belgging vastgoed noord nederland

De transacties in vastgoedbeleggingen zijn in Noord-Nederland het derde kwartaal flink gestegen. Drenthe, Groningen en Friesland noteerden flinke plussen, meldt Noordblog vrijdag.

Dat blijkt uit de monitor beleggingstransacties van Doldersum Vastgoed uit Hoogeveen. Adri Doldersum en zoon Casper runnen het bedrijf. In de Marktupdate, zoals Doldersum de eigen monitor noemt, blijkt dat noordelijk vastgoed weer aantrekkelijk is voor beleggers. In Drenthe is in het derde kwartaal een stijging van 167 procent ten opzichte van vorig jaar, in Groningen 17 procent en in Friesland 89 procent. Het eerste halfjaar van 2015 noteerde Drenthe een plus van 56 procent, Friesland een miniem plusje van 5 procent en Groningen een stijging van 65 procent.

Die grote verschillen in percentages laten zich verklaren, want de hoeveelheid transacties is beperkt. Een stijging van een of twee panden kan soms een toename van tientallen procenten betekenen. Casper Doldersum: "De markt trekt in elk geval duidelijk aan. Het vertrouwen herstelt. Je merkt ook dat sommige beleggers vrezen dat ze het dieptepunt van de markt hebben gemist en nog nergens in geïnvesteerd hebben. Bovendien is de rente laag en sparen levert niks op. Dus het rendement in vastgoed lonkt."

Het bedrijf ontstond toen vader zijn kapitaal wilde beleggen. Hij was te klein voor de grote beleggingsinstellingen, terwijl de lokale makelaar voor hem weer te klein was. Kortom, het segment waarin Doldersum opereert blijkt een gat in de markt. De Drenten zijn gespecialiseerd in transacties tot 10 miljoen euro. "Doe je meer dan kom je op het terrein van de institutionele beleggers", aldus Casper Doldersum. "We hebben wel klanten die zich iets van 30 miljoen kunnen veroorloven en we kunnen dat ook wel aan, maar de eerste klant van die omvang moet nog komen."