Nieuws Financiën

DOVIDEQ Deventer: Drie keer failliet, nu kerngezond

Als de ScopeControl van het Deventer bedrijf Dovideq Medical één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat een groot deel van de endoscopen die voor kijkoperaties in ziekenhuizen werden ingezet, eigenlijk niet deugde.

Henry van der Wal | Foto: DOVIDEQ 28 april 2016

Overijssel geld bedrijven scopcontrol DOVIDEQ

Sommige apparaten leverden zelfs nieuw vanuit de doos een onscherp beeld op. Andere raakten intern beschadigd of verontreinigd tijdens het gebruik of tijdens het sterilisatieproces. Het gevolg: een verhoogd risico voor de patiënt en vertragingen bij operaties.

Over het nut van een apparaat om defecte endoscopen tijdig op te kunnen sporen, bestond dus geen enkele twijfel. De vraag vanuit de markt was er en Dovideq had kort na de start in 2011 al een werkend prototype. Toch was er geen bank die Bert Dommerholt wilde helpen zijn bedrijf verder uit te bouwen.

StartupIn de start-up fase ging het bedrijf drie keer technisch failliet. Maar Dommerholt en zijn compagnon Menno de Braak bleveer in geloven. Een lening van 250.000 euro vanuit het Innovatiefonds Overijssel, samen met een eigen crowdfundingsactie, subsidiegeld en een tweede investeerder zorgden voor een doorbraak.

UitbreidenBijna alle academische ziekenhuizen in Nederland hebben inmiddels een ScopeControl en gewone ziekenhuizen in eigen land en buurlanden volgen in rap tempo. Van buiten oogt het apparaat eenvoudig - het is ook heel makkelijk te bedienen - maar geavanceerde apparatuur in het inwendige test de endoscoop op zes verschillende onderdelen en levert een overzichtelijk testrapport op.

InnovatiefHet apparaat won al diverse innovatieprijzen. Succes ligt nu ook om de hoek in Amerika en het Midden-Oosten. Dommerholt is wereldwijd de enige die zo'n controle-apparaat maakt. Ook fabrikanten hadden er geen. Die waren er aanvankelijk dus ook niet zo blij mee dat de ScopeControl feilloos de tekortkomingen van hun endoscopen aantoonde. Die relaties zijn inmiddels verbeterd. Er is zelfs al een fabrikant van endoscopen die het apparaat aanbiedt aan zijn klanten. En Dovideq werkt aan een wereldwijde database van testgegevens, waar ook fabrikanten en reparatiebedrijven hun voordeel mee kunnen doen.

WerkgelegenheidHet bedrijf biedt inmiddels werk aan twaalf mensen. Nu de Rabobank alsnog een krediet heeft verstrekt en andere investeerders zijn gevonden, ligt verdere groei in het verschiet. De lening van het Innovatiefonds is afgelost. Het nadenken over nieuwe producten is al volop gaande. Dommerholt: "De volgende stap is het maken van een controle-apparaat voor flexibele endoscopen en lichtslangen."

Op de foto: Bert Dommerholt (l) en Menno de Braak met hun succesvolle ScopeControl .