Nieuws Financiën

Eigenaren failliete papierfabriek spoorloos

Jacqueline van Ginneken 22 december 2015

Eigenarenpapierfabriekspoorloos1065

Twee bestuurders van de failliete Nijmeegse papierfabriek Innoviopapers (voorheen Sappi) geven geen gehoor aan de herhaalde oproepen van curator Coen Houtman om informatie. Een derde bestuurder zegt dat hij als buitenlander daartoe niet verplicht is. De drie bestuurders wonen allen in de Verenigde Staten. Dat meldt De Gelderlander dinsdag.

Houtman wil meer informatie omtrent de gang van zaken rond het faillissement van de Nijmeegse papierfabriek. Maar ze geven alledrie niet thuis. De bestuurders zijn wettelijk verplicht om inlichtingen te geven, aldus de curator.

Amerikaanse investeerderDe papierfabriek werd in de zomer van 2014 overgenomen door de Amerikaanse investeerder AIAC. Ruim een jaar later, op 10 augustus, trok de investeerder de stekker eruit. De curator kan de rechter-commissaris vragen om de drie bestuurders op te roepen. Dat heeft Houtman nog niet gedaan.

Onbehoorlijk bestuurVolgens Houtman zijn er 'sterke aanwijzigingen dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur', zo schrijft hij in het faillissementsverslag.

HamvraagDe hamvraag is: waarom ging het mis bij Innoviopapers, de Nijmeegse papierfabriek? Na vijf maanden heeft curator Houtman van kantoor Poelmann van den Broek nog geen antwoord op die vraag.

De curator wil van de drie bestuurders weten: wat was het plan toen ze in juni 2014 de Nijmeegse papierfabriek kochten van Sappi? Waarom is dat plan niet gelukt? En wat hebben de bestuurders gedaan om 'deze desastreuze afloop', zoals de curator het noemt, te voorkomen?

1 euroSappi wilde de fabriek sluiten. De Amerikaanse investeerder AIAC kocht vervolgens de fabriek voor het symbolische bedrag van 1 euro. De nieuwe eigenaar kreeg een 'bruidsschat' mee van 19 miljoen euro, geld dat anders was opgegaan aan een sociaal plan voor de 150 werknemers. De fabriek ging papier voor verpakkingen produceren, een nieuwe markt. Dertien maanden later, op 10 augustus van dit jaar, vroeg AIAC het faillissement aan. De papierfabriek stond voor ruim 17 miljoen euro in het krijt bij schuldeisers. Inmiddels heeft de curator voor zo'n 4,4 miljoen euro aan voorraad en grondstoffen verkocht. De curator is nu op zoek naar een koper voor de papiermachine.