Nieuws Financiën

'Failliet Dukdalf in Veendam blijft open'

Wijkcentrum Dukdalf in Veendam, dat begin juli dit jaar failliet ging, blijft open en houdt zijn maatschappelijke functie. Dat is althans de overtuiging van exploitant Jan-André Boelens. Hij is er rotsvast van overtuigd dat de tientallen verenigingen in het nieuwe seizoen weer terecht kunnen in het wijkcentrum, zo valt te lezen op het Dagblad van het Noorden.

Van onze redactie 5 augustus 2016

Failliet

Begin juli ging het centrum failliet. Tot 20 augustus exploiteert curator Saskia van Gessel het centrum. Deze week heeft zij met Boelens afgesproken dat deze met zijn vastgoed BV BoNo, dat buiten het faillissement valt, Dukdalf vanaf 23 augustus verder laat draaien.

WinstgevendDe vraag is of Boelens de exploitatie voortaan winstgevend kan maken. Boelens heeft er zelf alle vertrouwen in. "Ik stoot financieel verliesgevende of risicovolle zaken af. Diners voor twee, daar begin ik niet meer aan. Een zaal huren voor een feestje, prima, maar de mensen moeten zelf eten en drinken meenemen. Veel reclame maken en nieuwe dingen beginnen: uitgesloten. Ik heb er vertrouwen in dat we hiermee de exploitatie rond kunnen krijgen.” Of Boelens Dukdalf zelf blijft exploiteren of op zoek is naar een nieuwe ondernemer die het centrum gaat runnen, is nog onduidelijk.SchuldenDe schuldenlast, waardoor het faillissement werd aangevraagd, is volgens Van Gessel niet eens hoog. "Voor een faillissement zelfs peanuts. De Belastingdienst heeft een vordering van 4500 euro en daarnaast zijn er enkele crediteuren met een totaalbedrag van 13.000 euro.”Van Gessel schat dat er nog een handvol crediteuren is, maar die hebben zich tot dusver niet gemeld. In 2014 leed Dukdalf een verlies van 78.000 euro. De gemeente Veendam verkocht het centrum in 2012 voor een symbolisch bedrag van 1 euro aan Boelens. Daarnaast werd een ‘bruidschat’ van 474.000 euro meegegeven. Dat geld was voor onderhoud van het complex.AfsprakenWethouder Henk-Jan Schmaal (Gemeentebelangen) houdt de ontwikkeling van het centrum nauwlettend in de gaten. Donderdag had Schmaal intern overleg over het dossier Dukdalf. "We houden Boelens aan eerder gemaakte afspraken. Dat houdt in dat het centrum voor maatschappelijke doeleinden gebruikt moet blijven. Zo niet, dan hebben wij de mogelijkheid het complex voor een gering bedrag terug te kopen. We hopen uiteraard dat Boelens met een oplossing komt.”Grote maatschappelijke functieSchmaal vindt dat de verenigingen snel duidelijkheid moeten krijgen of ze in Dukdalf kunnen blijven. "Het is een belangrijk centrum, waar veel Veendammers deelnemen aan activiteiten.” Curator Van Gessel zei eerder dat een centrum met zo’n grote maatschappelijke functie eigenlijk niet commercieel moet zijn. Ze zegt daarmee in feite dat de gemeente Dukdalf niet had moeten afstoten. Schmaal zegt dat de verkoop onvermijdelijk was vanwege de bezuinigingen die Veendam heeft moeten doorvoeren. "We hebben ook de dorpshuizen geprivatiseerd.”