Nieuws Financiën

Faillissement is balen voor Emmen

Van onze redactie 23 november 2015

Bankroet emmen gemeente bedrijf failliet

Het faillissement van Green Whale zorgt ervoor dat de gemeente Emmen onaangenaam getroffen is doordat zij in 2011 enkele tonnen subsidie stak in Green Whale, meldt Dagbald van het Noorden.

Er werden subsidies betaald omdat er een boost voor de werkgelegenheid werd verwacht. Green Whale zou Emmen dertig tot veertig fulltimebanen opleveren, voor de periode van minimaal vijf jaar. Green Whale Logistics vestigde zich in 2011 in het voormalige Danlon-fabriekspand aan de Kapitein Grantstraat. Het bedrijf richtte zich op het sorteren, labelen, verpakken en verspreiden van Chinese cadeau- en interieurartikelen voor de Europese markt. De gemeente was dolblij met de komst van Green Whale en dit werd ook in financiële zin tot uitdrukking gebracht. De gemeente en de provincie gaven elk 100.000 euro subsidie en ook betaalde de gemeente nog eens een ton aan pandeigenaar Brivec uit Boskoop om het oude Danlon-gebouw geschikt te maken en op te knappen.

De afspraak was dat het bedrijf tussen de dertig en veertig mensen uit de bijstand aan een baan zou helpen. Dit is niet waargemaakt. De gemeente kan om die reden geld terugvorderen. ,,We bekijken of nog iets van de subsidie terug kunnen krijgen, maar we verwachten niet dat dit gaat lukken'', zegt gemeentewoordvoerster Anita Klingenberg. De gemeente betreurt volgens haar het bankroet ten zeerste. ,,Het is voor de werknemers erg verdrietig. We hopen op een doorstart van het bedrijf.''

Oorzaken

Volgens Klingenberg werkten er in maart 2013 nog 24 mensen bij Green Whale, van wie 23 fulltime. De peildatum wat betreft de gemaakte afspraken was 31 december 2015. Die datum haalde het bedrijf door het faillissement niet. Het bankroet volgde op een faillissement van Present Time in Almere, het bedrijf dat vier jaar geleden Green Whale oprichtte. Beide ondernemingen zijn gelieerd aan in 's Hertogenbosch gevestigde bv's die ook failliet zijn verklaard.

Jaap van der Meer, mede-curator van Green Whale, zegt nog geen beeld te hebben van de oorzaken van het faillissement. Het bericht dat er op het laatst nog zo'n 15 mensen werkten, kan hij niet bevestigen. De komende dagen onderzoekt Van der Meer de mogelijkheden van een doorstart.

Emmen baalt van bankroet2DVHN | Gepubliceerd op 21 november 2015, 06:24Laatst bijgewerkt op 20 november 2015, 20:26EMMEN - De gemeente Emmen is onaangenaam getroffen door het faillissement van Green Whale. In 2011 steunden de gemeente en de provincie dit bedrijf nog met enkele tonnen subsidie.De afspraak was dat het bedrijf tussen de dertig en veertig mensen uit de bijstand aan een baan zou helpen. Dit is niet waargemaakt. De gemeente kan om die reden geld terugvorderen. ,,We bekijken of nog iets van de subsidie terug kunnen krijgen, maar we verwachten niet dat dit gaat lukken'', zegt gemeentewoordvoerster Anita Klingenberg. De gemeente betreurt volgens haar het bankroet ten zeerste. ,,Het is voor de werknemers erg verdrietig. We hopen op een doorstart van het bedrijf.''DolblijGreen Whale Logistics vestigde zich in 2011 in het voormalige Danlon-fabriekspand aan de Kapitein Grantstraat. Het bedrijf richtte zich op het sorteren, labelen, verpakken en verspreiden van Chinese cadeau- en interieurartikelen voor de Europese markt. De gemeente was dolblij met de komst van Green Whale en dit werd ook in financiële zin tot uitdrukking gebracht. De gemeente en de provincie gaven elk 100.000 euro subsidie en ook betaalde de gemeente nog eens een ton aan pandeigenaar Brivec uit Boskoop om het oude Danlon-gebouw geschikt te maken en op te knappen.Er werden subsidies betaald omdat er een boost voor de werkgelegenheid werd verwacht. Green Whale zou Emmen dertig tot veertig fulltimebanen opleveren, voor de periode van minimaal vijf jaar. Het opknappen van het Danlon-pand sloot aan bij het zogeheten Bahco-project, ofwel het aantrekkelijker maken van industrieterrein Bargermeer. Het Danlon-pand is door zijn omvang zeer bepalend voor dit deel van Bargermeer. Ter verduidelijking: In de jaren zestig verdiende een achtste deel van de Emmer beroepsbevolking zijn brood bij deze in 1996 gesloten kousenfabriek.OorzakenVolgens Klingenberg werkten er in maart 2013 nog 24 mensen bij Green Whale, van wie 23 fulltime. De peildatum wat betreft de gemaakte afspraken was 31 december 2015. Die datum haalde het bedrijf door het faillissement niet. Het bankroet volgde op een faillissement van Present Time in Almere, het bedrijf dat vier jaar geleden Green Whale oprichtte. Beide ondernemingen zijn gelieerd aan in 's Hertogenbosch gevestigde bv's die ook failliet zijn verklaard.Jaap van der Meer, mede-curator van Green Whale, zegt nog geen beeld te hebben van de oorzaken van het faillissement. Het bericht dat er op het laatst nog zo'n 15 mensen werkten, kan hij niet bevestigen. De komende dagen onderzoekt Van der Meer de mogelijkheden van een doorstart.