Nieuws Faillissement

Het tumultueuze leven van nederpopicoon en ondernemer Marco Borsato

Marco Borsato verdiende met zijn vele hits tientallen muziekprijzen en een flink vermogen. Maar het is de zanger in de afgelopen dertig jaar van zijn muziekcarrière beslist niet komen aanwaaien. Na zakelijke en creatieve beproevingen vocht de artiest tegen zijn burn-out en voor zijn zijn huwelijk. Die laatste strijd heeft hij niet gewonnen, zo blijkt.

Van onze redactie 21 januari 2020

Marco Borsato

Foto's: ANP

Update (4-2-2020): Marco (53) en Leontine (52) Borsato hebben een punt gezet achter hun relatie. Dat heeft het management van Marco laten weten aan RTL Boulevard.

,,Wat ik doe is mijn lust en mijn leven maar ik merk nu dat ik er echt doorheen zit, dat de energie weg is en dat ik met een burn-out te maken heb”, schrijft Marco Borsato begin 2020 in een brief aan zijn fans. ,,De impact van alles wat er de laatste jaren is gebeurd, heb ik toch niet in zijn geheel verwerkt. Ik heb langere tijd nodig om me weer helemaal op te laden voordat ik er weer vol voor kan gaan.”

Burn-out

Vanwege zijn burn-out maakte Borsato zijn agenda voor onbepaalde tijd leeg. Geen concerten, geen televisiewerkzaamheden, en meer radiostilte uit huize Borsato. Eén van de televisieoptredens die nog op de planning stond, was de livefinale van The Voice Kids. ,,Over de finale kunnen we op dit moment nog geen inschatting maken. Wij wensen Marco veel sterkte de komende tijd", meldt RTL desgevraagd tegenover NU.nl. In de concertagenda op zijn website staan dan ook geen concerten meer, slechts de verjaardagen van onder meer zijn bandleden:

 • Sandra Sahupala,
 • Kees ten Dam,
 • Arno Schlijper,
 • Ton Dijkman,
 • Clemens Blacquiere,
 • Arnold van Dongen en
 • Lodewijk van Gorp.

Vreemd gegaan

Gezien de timing lijkt de burn-out van Borsato onlosmakelijk verbonden te zijn aan het overspel van Marco Borsato met Iris Hond. De affaire tussen de twee kwam in het najaar van 2019 aan het licht en werd breed uitgemeten in de media. Er komt dan naar buiten dat Marco Borsato en Iris Hond zo'n tien jaar geleden een geheime affaire hadden met elkaar. Of, zoals hij dat zelf zegt op Instagram: ,,Er is inderdaad sprake van een vriendschap geweest die verder ging dan ik had voorzien." De zanger stelde aan tafel bij Beau van Erven Dorens, zijn romance met de pianiste een privézaak te vinden. Hij wilde het sensatieverhaal dat in de media is verschenen, weerleggen.

Faillissement The Entertainment Group (TEG)

De affaire zou plaats hebben gevonden in een periode waarin het Borsato bepaald niet van een leien dakje ging. Zakelijk gezien had Marco Borsato het in 2009 zwaar te verduren. In dat jaar ging The Entertainment Group (TEG) failliet, het bedrijf waarvan Borsato mede-eigenaar was. Het artiestenbureau zou ten onder zijn gegaan door wanbeleid van zowel de directie als enkele leidinggevende aandeelhouders. Borsato gaf zelf geen leiding, maar was wel aandeelhouder. Hij zou naar eigen zeggen zijn hele vermogen zijn verloren. Volgens Quote had Borsato miljoenen in TEG gestoken. ,,Wat hij verdiende met optredens liet hij in de toko zitten. Geld dat hij buiten TEG om verdiende, leende hij naar eigen zeggen voor een groot deel aan het bedrijf”, aldus Quote.

Leontine Borsato

De eerder genoemde affaire met Iris Hond was volgens Borsato van zeer korte duur. In dezelfde verklaring laat hij zijn vertrouwen in zijn relatie met Leontine Borsato blijken. ,,Leontine en ik zijn onszelf en elkaar in die tijd weliswaar soms even kwijt geweest, maar gelukkig zijn wij elkaar nooit echt verloren.” Leontine Borsato-Ruiters trouwde in 1998 met Marco Borsato. Samen kregen ze drie kinderen: Luca (1998), Senna (2001) en Jada (2002). Leontine Borsato is meer dan 'de vrouw van' aangezien ze veelvuldig actief is geweest als televisiepresentatrice en actrice. Ze was wekelijks te zien in de RTL-series Voetbalvrouwen en Rad van Fortuin. In dat programma was ze assistente van Hans van der Togt. Acht jaar lang was zij ‘onze enige echte eigen, Leontine’ waarbij ze elke dag weer de bordjes omdraaide.

Scheiding Marco Borsato

Ondanks moeilijke periodes, vochten Marco Borsato en Leontine Borsato lange tijd voor het voortbestaan van hun huwelijk. ,,Het besef hoeveel wij van elkaar houden en het kritisch naar onszelf blijven kijken heeft ons, na een huwelijk van inmiddels 22 jaar, sterker gemaakt dan ooit”, aldus de zanger in een verklaring. Het stel kan op Instagram rekenen op veel medeleven van fans. Op zijn site schrijft hij: ,,Ik ben erachter gekomen dat eigenlijk geen scheiding is te maken tussen de zanger en de privépersoon. Ik ben zowel de showman op het podium als liefhebbende vader als de man die het heerlijk vindt om stilletjes toe te kijken. Die diverse karaktereigenschappen zijn terug te vinden in mijn werk. Mijn liedjes zijn wie ik ben.

Marco en Leontine Borsato uit elkaar

De geruchten van een eventuele scheiding gingen al een tijdje. ,,Tegenover RTL Boulevard ontkenden ze steeds dat er iets aan de hand was. Nu blijkt toch dat de meeste dromen bedrog zijn en is het moment daar dat het koppel uit elkaar gaat", meldt RTL Boulevard op 4 februari.

Marco Borsato Leontine Borsato

Luca Borsato

Luca Borsato is de oudste zoon van Marco en Leontine Borsato. Hij werd geboren in 1998. Hij houdt zich bezig met tourmanagement, het begeleiden van artiesten. Ook is hij naar eigen zeggen songwriter en vocalist.

Senna Borsato

Senna Borsato is de middelste van de drie kinderen van Marco en Leontine Borsato. Hij werd geboren in 2011 en is tegenwoordig actief als stemacteur. Hij is vernoemd naar de Braziliaanse Formule 1-coureur Ayrton Senna. Senna is onder meer te zien in de films Plakband, Heksen bestaan niet, Het verborgen eiland, Code M en Spangas.

Jada Borsato

Het jongste kind van Marco en Leontine Borsato is Jada Borsato. Zij werd geboren in 2002 en is tegenwoordig zangeres, actrice en stemactrice. Ze is onder meer te horen in de films Happy Feet 2 en De kleine prins en te zien in de film Michiel de Ruyter.

Soundmixshow

Marco Borsato werd in 1966 geboren in Alkmaar. Zijn Italiaanse vader Roberto Borsato runde een restaurant aan het Gardameer in Italië. Daardoor heeft Borsato veel tijd doorgebracht in Italië. Hij spreekt en zing vloeiend Italiaans. Zijn nummers waren tot 1994 dan ook voornamelijk in die taal. De moeder van Marco Borsato is Mary Borsato. Zij runt al meer dan veertig jaar een boetiek in bruidsmode. Het grote publiek leerde Marco Borsato kennen na een optreden in de Soundmixshow (1990) en met het nummer 'Dromen zijn bedrog'. Hij scoorde vanaf die tijd vele hits, waaronder 'Je hoeft niet naar huis vannacht','Ik leef niet meer voor jou','Binnen','Afscheid nemen bestaat niet','Rood' en vorig jaar nog 'Hoe het danst'.

Duet Marco Borsato

Het nummer 'Hoe het danst' nam Marco Borsato samen met Davina Michelle en Armin van Buuren op. Het nummer Lippenstift nam hij op met rapper Snelle en songwriter John Ewbank. De twee recente platen zijn voorbeelden van de vele samenwerkingen die de zanger aanging. Verder werkte hij onder meer met: Matt Simons, Trijntje Oosterhuis, Ali B, Lange Frans, Lucie Silvas, Andrea Bocelli, Do en Sita.

Concert Marco Borsato

In 2019 gaf Marco Borsato vijf concerten in stadion De Kuip in Rotterdam. De zanger keerde daarmee terug op de plek waar hij ook in 2002 en 2004 concerten gaf. ,,Een concert in De Kuip vraagt mijn volle concentratie en mijn volle aandacht. Op die manier is de ontlading als het lukt het grootst. Mensen voelen of een artiest er met zijn volle hart en ziel inzit en ervoor gaat of niet. Dat is te vergelijken met een voetbalwedstrijd, waarin je ook voelt of een speler gas wil geven of niet. Ik voel in die zin wel verwantschap met Dirk Kuyt, een held van mij. Als voetballer vrat hij het gras op, hij staat voor mij voor onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen. Zelf ben ik ook iemand die knokt om iets te bereiken“, zei hij in een interview met DeKuip.nl. Grote concerten gaf hij verder onder meer in het GelreDome in Arnhem, Het Sportpaleis in Antwerpen en de Ziggo Dome in Amsterdam. In 2019 was Marco Borsato de verrassingsact op festival Pinkpop.

Warchild

In de afgelopen 21 jaar zette Marco Borsato zich in als ambassadeur voor War Child. Hij organiseerde acties en reisde op eigen kosten de wereld af om te zien en horen welke hulp er nodig was. ,,Mijn ambassadeurschap voor War Child maakt mij blij. Misschien nog wel meer dan het zingen. War Child zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben “, aldus Marco Borsato.

Marco Borsato

Marco Borsato

Zanger

 • Leeftijd: 53
 • Geboortedatum: 21 december 1966
 • Geboorteplaats: Alkmaar
 • Getrouwd met: Leontine Borsato-Ruiters
 • Kinderen: 2 zoons en 1 dochter (Luca (1998), Senna (2001) en Jada (2002))

Nederlandstalige albums van Marco Borsato

 • Marco 17-09-94
 • Als geen ander 04-10-95
 • De waarheid 15-01-97
 • De bestemming 20-08-98
 • Luid en duidelijk 08-01-00
 • Onderweg 25-03-02
 • Symphonica in Rosso 01-12-06
 • Borsato-Box 02-11-07
 • Wit licht 19-09-08
 • Wit licht live 13-03-09
 • Dromen durven delen 19-11-10
 • 3Dimensies live 21-10-11
 • #1 25-11-11
 • Duizend spiegels 22-11-13
 • 25 jaar Marco Borsato - de studio albums 24-07-15
 • Evenwicht 20-11-15
 • Thuis 17-11-17