Nieuws Faillissement

Idee goed, uitvoering ook, strategie niet: toch doorstart startup Eden met groentekas-aan-huis?

Het failliete Eden Advanced Technologies in Enschede is nog niet helemaal verleden tijd. Curator Tom Brouwer hoopt nog op een doorstart voor de startup die technologie bedacht om snel, op afstand en én ecologisch verantwoord groenten en kruiden te kweken.

Gerben Kuitert (AD) 27 augustus 2021

Eden advanced technologies

De initiatiefnemers van Eden Advanced Technologies. Foto: AD/Annina Romita.

Dat kweken zou thuis, in een in de keuken of woonkamer opgebouwde, mooi vormgegeven kas kunnen. Of in een restaurant. Eden bezweek echter onder een schuld van een kwart miljoen euro, zo meldt het faillissementsverslag. Belangrijkste schuldeisers zijn de investeerders die wel vertrouwen hadden in het clubje UT-studenten dat de startup drie jaar geleden oprichtte, meldt het AD.

Ecologisch verantwoord

De initiatiefnemers werkten aan een installatie om zelf gewassen op een ecologische verantwoorde manier gewassen te kweken. Dat kweekproces was geautomatiseerd, er is een app ontwikkeld waarmee het toedienen van voeding, water en het zorgen voor de juiste apparatuur op afstand kan worden geregeld.

'Horeca-ondernemers vormden aanvankelijk de enige doelgroep. Die zouden dan in hun restaurant een eigen groentekasje hebben dat voor de gasten zichtbaar is. Maar corona gooide hier roet in het eten'

'Strategie niet helder'

Maar volgens curator Tom Brouwer hadden de jonge ondernemers ‘hun strategie niet helemaal helder.’ „De vraag op welke klantgroepen ze zich zouden richten en op welke manier die benaderd moesten worden, was nog niet helemaal beantwoord. Horeca-ondernemers vormden aanvankelijk de enige doelgroep. Die zouden dan in hun restaurant een eigen groentekasje hebben dat voor de gasten zichtbaar is. Maar corona gooide hier roet in het eten. Restaurants gingen dicht en eigenaren hadden andere zorgen. Daarna waren er ideeën over een groentekas in de thuissituatie, maar ook de ideeën daarover waren onvoldoende uitgekristalliseerd.”

'Er is interesse voor doorstart'

Volgens Brouwer is er echter interesse in een doorstart en praat hij met investeerders. „Ik ben in gesprek met geïnteresseerden. Binnen een maand moet duidelijk worden of er een herstart komt.”

Tot de investeerders die bij de start geld in Eden staken, behoorde onder meer het Dutch Student Investment Fund, een door studenten van Saxion en UT bestuurde fonds dat investeert in startups. Het fonds moest 50.000 euro afboeken op Eden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws