Nieuws Financiën

Familie Van Delft bakt door

Alphons de Wit | Foto: Remco Zwinkels 4 januari 2016

Bakkerijvandelft1065

De vijfde generatie bakkers van Van Delft staat te trappelen om, op de plek waar het in 1870 allemaal begon, een nieuwe bakkerswinkel in De Lier te openen. Wim T. van Delft kreeg 1 januari de sleutel.

Het is een hele stap voor de 25-jarige Wim T., ondernemer in spe. "Ik liep al een tijdje rond met het plan de bakkerij nieuw leven in te blazen. Toen bakkerij Van Maanen het huurcontract niet verlengde, hoefde ik niet lang na te denken. Ik kwam op een avond terug uit de kroeg toen mijn halve familie in mineur om de tafel zat. Ik vroeg nog: Goh, wie is er dood?. Maar toen bleek dat Van Maanen de huur had opgezegd. Ik heb ze toen verteld dat ik de bakkerij wilde overnemen en de stemming sloeg meteen om", vertelt hij in het AD.

Voor Wim T. komt hiermee een droom uit. "Ik ben een ondernemer. Ik heb tien jaar bij Jumbo gewerkt. Daar heb ik geprobeerd hogerop te komen, maar die mensen hebben zoveel zaken overgenomen dat ze bij wijze van spreken zwemmen in de managers."

BankWas de familie Van Delft unaniem enthousiast, bij de bank kon Wim T. op minder geestdrift rekenen. "Dat was echt een koude douche. Daar waren ze niet echt enthousiast. We werden met cijfers en voorspellingen om de oren geslagen en een lening werd resoluut van de hand gewezen."

Vervolgens probeerde hij het bij de ING-bank en die zag het plan wél helemaal zitten. "Nadat ik mijn plan had ontvouwd, werden ze geweldig enthousiast. Ze dachten daar meteen met ons mee. Dat gaf de burger moed."

Geschiedenis herhaalt zich"Eigenlijk", valt vader Arie bij, "herhaalt de geschiedenis zich. Toen ik 25 jaar oud was nam ik met mijn broer de zaak over van mijn vader. Het Nederlands Bakkerijcentrum, onze eigen branchevereniging, zag ons plan helemaal niet zitten. Toen wapperden ze al met papieren dat een ambachtelijke bakker geen toekomst zou hebben. Maar samen met broer Wim heb ik het ongelijk van het Bakkerijcentrum bewezen en Wim T. gaat nu het ongelijk van de bank bewijzen.''

SteunpilaarVader Arie van Delft wordt een belangrijke steunpilaar voor Wim T.. "Want ik ben wel een ondernemer, maar van bakken heb ik nog niet zoveel kaas gegeten", legt Wim T. uit. "Mijn vader zal, samen met nog drie bakkers onder wie bedrijfsleider Eugene Ruigrok - die al op zijn 14de bij mijn opa in de bakkerij begon als stagiair - voor de productielijn zorgen. Ik zelf ga alles om de bakkerij heen regelen.'' Maar eerst moet er in de Hoofdstraat nog het een en ander verbouwd worden. "We laten onze klanten natuurlijk niet in de steek, dus we gaan aan de achterkant van het pand vanuit een noodwinkel brood en dergelijke verkopen. Dan kunnen mensen meteen een kijkje in de bakkerij nemen. In een periode van vier weken wordt de winkel ingericht zoals ik vind dat 'ie eruit moet zien en dan gaan we op woensdagavond 3 februari officieel open."