Nieuws Financiën

'Familiebedrijf VDL nooit naar de beurs'

Jan Tromp 1 februari 2016

Vdlvanderleegte 1

Het familiebedrijf VDL zal nooit naar de beurs gaan. Scheidend VDL-topman Wim van der Leegte heeft met zijn kinderen geregeld dat wie zijn aandelen wil verkopen, dat alleen aan een broer of zus kan doen.

Volgens Wim van der Leegte waren zijn drie kinderen het daar allemaal mee eens. "Ik dacht: dan kan ik het maar het beste gelijk opschrijven" zegt hij in een zaterdag gepubliceerd interview in De Volkskrant.

Hoeveel bedrijven hebt u nu?

'Dat moet ik nakijken.'

VDL Groep is honderd procent eigendom van de familie. Waarom moet dat?

'Ik heb aan Philips en DAF gezien wat er gebeurt als je van familiebedrijf overstapt naar de beurs. Daar wordt het niet beter van. Ik heb KLM naar Air France zien gaan, ik heb Fokker kapot zien gaan. Dat moet je zien te voorkomen. Aandeelhouders willen allemaal grote dividenden, ook op momenten waarop het voor de onderneming niet uitkomt.

'Familiebedrijven onderscheiden zich in het positieve. Die zijn bezig met de lange termijn en met de medewerkers. Medewerkers voelen zich in een familiebedrijf beter tot hun recht komen, denk ik. Ik vertel altijd hoe het reilt en zeilt. Bij ons is het allemaal heel open.'

Vijftig jaar ondernemen, vijftig jaar stress?

'Ja, maar lekkere stress, hè. Stress is heerlijk. Bezig zijn in je hoofd, heel belangrijk. Ik ging een keer op vakantie naar Portugal, met de kinderen. Om negen uur naar bed, om negen uur op. Ik kreeg me toch een hartklachten! Veel te uitgerust. Als ik niks doe gaat het fout.'