Nieuws Financiën

Feest op luchthaven Twente: de vliegtuigen zijn terug

Groeiende markt voor businessvluchten een buitenkans voor Twente Airport.

Angelique Kunst | Foto: Reinier van Willigen 2 mei 2016

Luchthaven twente open vliegtuigen reinier van willigen

'Daar is-ie!' Het gezelschap op het platform is nogal verrast: het vliegtuig komt van rechts en is al met de wielen aan de grond als hij in beeld komt. Bovendien ligt de landingsbaan nogal ver weg dus veel valt er eigenlijk niet te zien. Maar dat neemt niet weg dat er diverse mensen staan te stralen. Eindelijk, na al die jaren, is er weer een echt vliegtuig op de luchthaven Twente te zien.

BeginJordi Rietman, van de Vrienden van Airport Twente, heeft een grote lach op zijn gezicht. "Dit is het begin", weet hij zeker. Vanaf nu gaat de luchthaven weer groeien, tot het uiteindelijk een volwaardig commercieel vliegveld met vluchten naar de hele wereld is.

DrukkerDe rest van het gezelschap is wat nuchterder. Directeur Meiltje de Groot van de luchthaven: "Uiteraard zijn we hier heel blij mee, dit is een uniek moment na negen jaar. En natuurlijk hopen we dat het steeds drukker wordt. We hebben al een flink aantal boekingen voor mei. We hopen dat na november, als het luchthavenbesluit is gevallen, zeer regelmatig dit soort businessvluchten zullen plaatsvinden."

Grote ondernemingenDaar is volgens gedeputeerde Eddy van Heijum van de provincie Overijssel zeker behoefte aan. "Ik was laatst op werkbezoek bij Omori in Oldenzaal. Ze ontvangen daar regelmatig internationale klanten en vertegenwoordigers van het Japanse moederbedrijf, die zijn zeker geïnteresseerd in een luchthaven dichtbij." Hetzelfde zou straks gaan gelden voor het Japanse Asahi, dat behalve Grolsch ook het Britse Meantime en het Italiaanse Peroni gaat overnemen.

BehoefteJohn van Asperen van de Vliegclub Twente: "Ik heb zelf vroeger bij Thales gewerkt, dat heeft haar hoofdkantoor in Parijs. Zulke grote internationale bedrijven vinden een luchthaven belangrijk. 's Morgens heen, 's avonds terug voor een internationale bussinessmeeting is tegenwoordig heel normaal. En die businessjets vliegen op kleinere vliegvelden, die komen veel dichter bij de eindbestemming dan lijnvluchten."