Nieuws Financiën

Gek op dieren, niet uit op winstbejag

Linda Akkermans 5 januari 2016

Gekopdierenbestzoo1065

Jos Nooren uit Lennnisheuvel is sinds 2010 eigenaar van het dierenpark BestZOO. De succesvolle Boxtelse ondernemer kocht het park omdat hij gek is op bijzondere dieren, niet uit winstbejag, zegt hij. Nooren is altijd al een groot dierenliefhebber geweest. "Als jongetje hield ik bij ons thuis in Breda eendjes, kippen, duiven en een paar varkens. Een eigen dierentuin, dat is altijd een droom van me geweest. Toen ik hoorde dat BestZOO vrijkwam, keek ik meteen of ik geld vrij kon maken om mijn droom te verwezenlijken", vertelt hij in het Brabants Dagblad.

Ooit zette Nooren een varkensbedrijf op in Boxtel. Toen zijn broer hem erop wees dat er in voormalig Oost-Duitsland grote varkensbedrijven te koop waren voor een redelijke prijs, werd hij daar actief. Nu runt hij er samen met zijn broer diverse bedrijven.

De dierentuin in Best bestaat al sinds 1932, maar pas sinds 2003 als BestZOO. In de volksmond is het park nog bekend onder de naam 'De Vleut'. In 2007 werd het park overgenomen door Zodiac Zoos, die met name de uitbreidingsplannen van het park zag zitten. Maar na veel overleg met de gemeente, weinig resultaat en flink dalende bezoekersaantallen werd het park verkocht. Aan Nooren dus.

Inmiddels gaat het iets beter met het park: de bezoekersaantallen nemen elk jaar iets toe. Nooren wil op de huidige plek blijven. Eind 2015 werd wel bekend dat de dierentuin aan de westkant wordt uitgebreid en te zijner tijd een nieuwe ingang krijgt.