Nieuws Financiën

Gemeente Enschede redt FC Twente met garantstelling 32 miljoen euro

De gemeente Enschede reikt FC Twente de hand. De gemeente is bereid de 17 miljoen die het de club had geleend voor de verbouwing van het stadion om te zetten in een garantstelling van 32 miljoen euro. Ook met de banken en de meeste particuliere schuldeisers heeft FC Twente in principe een crediteurenakkoord bereikt.

Van onze redactie 1 december 2015

Grolschveste

Sommige partijen hebben een deel van de schuld kwijtgescholden, andere schuldeisers – waar onder investeringsmaatschappij Doyen en particuliere investeerders – worden afgekocht. Verder zijn aflossingstermijnen opgerekt en de rente van sommige overeenkomsten zijn verlaagd. De totale schuld van de club neemt hierdoor in één klap af met circa 10 miljoen euro.

TerugbetalenMet de garantstelling van 32 miljoen euro van de gemeente kan de club bij een bank geld lenen. Daarmee kan FC Twente een aantal andere schuldeisers afkopen en de gemeente de 17 miljoen terugbetalen.StadionFC Twente is volgens de overeenkomst, waarover de gemeenteraad op 14 december stemt, niet langer eigenaar van de Grolsch Veste. Het stadion komt in een stichting en Twente gaat jaarlijks 2,5 miljoen euro huur betalen, plus 125.000 euro voor het onderhoud. Dat geld gaat naar de gemeente en voor een stukje naar de banken die het stadion in onderpand hebben.Voor de club betekent de overdracht van het stadion een lastenverlichting van circa vier miljoen euro per jaar, het verschil tussen de huur die straks moet worden voldaan en wat er nu aan rente en aflossing moet worden betaald.Voortbestaan clubDe overeenkomst geldt voor maximaal 30 jaar. Niet alleen FC Twente zelf, maar ook de gemeente Enschede heeft groot belang bij het voortbestaan van de club. Voor de gemeente was het kiezen tussen twee ‘kwaden’. Bij een faillissement van de club, waarop de kans volgens wethouder Eelco Eerenberg heel groot was, moet Enschede 17 miljoen euro afboeken.Aan de garantstelling van 32 miljoen die daarvoor in de plaats komt, zijn strenge regels gebonden. Als Twente zich er aan houdt, kost het Enschede helemaal geen geld. "Onder de nieuwe omstandigheden is FC Twente weer levensvatbaar, anders was het vrijwel zeker onderuit gegaan en was er 17 miljoen belastinggeld verloren gegaan", aldus Eerenberg.

Foto: Lars Smook