Nieuws Financiën

Groningers massaal de grens over

Van onze redactie 29 december 2015

Vuurwerk over de grens bij Duitsland

Wachttijden voor de lokale supermarkten in Bunde, net over de grens bij Bad Nieuweschans zijn opgelopen tot een uur. Dit omdat de vuurwerkverkoop weer is begonnen en Groningers massaal de grens overtrekken naar onze Oosterburen voor vuurwerk, meldt RTV Noord.

RedenDoor mindere strenge regels kun je in Duitsland vuurwerk goedkoper verkopen dan in Nederland. Als er bijvoorbeeld rond de 150 kilo vuurwerk gekocht wordt in Duitsland, dan kan het voordeel moeiteloos oplopen tot 400 euro.

IllegaalHet kopen van vuurwerk uit Duitsland gebeurt vaak illegaal. Je dient namelijk bijvoorbeeld 48 uur van tevoren te melden dat je vuurwerk uit Duitsland gaat importeren naar Nederland. Ook mag er niet meer dan 25 kilogram worden gekocht.

DuitsersDuitsers kopen ook wel vuurwerk, maar veel minder dan Nederlanders. In de hele Bondsrepubliek (80 miljoen inwoners) wordt jaarlijks voor zo'n 120 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, in Nederland (17 miljoen inwoners) voor bijna 70 miljoen euro. En dan kopen Nederlanders dus ook nog eens voor miljoenen Duits vuurwerk in. En daar pikken de Duitse verkopers in de grensstreek graag een zo groot mogelijk deel van in. Daar doen ze ieder jaar steeds meer moeite voor.