Nieuws Financiën

Grootheidswaanzin, machogedrag en slap reorganiseren

Miel Timmers en Peter Scholtes | Foto: Jeroen Appels 22 december 2015

Kasstroomondernemers1065

Curator Louis Deterink is aan het einde van zijn carrière niet mild voor ondernemend Nederland. Bedrijven gaan in zijn ogen niet zomaar ten onder. "In driekwart van de gevallen is een faillissement te wijten aan zwak bestuur", is de harde analyse van de 66-jarige topcurator die eind dit jaar afscheid neemt in het Eindhovens Dagblad.Lees ook:De pijn moet je voelen

Honderden faillissementen gingen in 35 jaar curatorschap door zijn vingers. Deterink zag bij bestuurders grootheidswaanzin en machogedrag. "Ze wilden explosief groeien, met geleend geld. In mijn ogen is dat een gebrek aan normbesef." Vaak bleef het knoeiwerk beperkt tot 'te riskant financieel beleid, hoger willen springen dan je kunt en onvoldoende interne controle'.

DAFDAF, waar hij na het faillissement in 1993 6.000 man moest ontslaan, vindt hij daar een voorbeeld van. Het Eindhovense concern nam met een fusie met Leyland en hoge kosten voor de gelijktijdige ontwikkeling van een reeks nieuwe modellen vrachtwagens veel te veel hooi op de vork.

Bij DAF, maar ook bij andere bedrijven, constateerde Deterink dat 'te laat en te slap' werd gereorganiseerd. Een typisch Nederlands verschijnsel, vindt hij. "In Nederland zijn we veel te bang effectieve maatregelen te nemen als het mensen betreft. We laten ze aanmodderen. Terwijl je mensen die niet functioneren een grote dienst bewijst door meteen afscheid van ze te nemen."

De Eindhovense advocaat stelde in een aantal faillissementen de betrokken bestuurders persoonlijk aansprakelijk. Dat gebeurde bij onder meer uitvindersfonds Innoconcepts in Eindhoven, verzekeraar Vie d'Or in Veldhoven en SP Aerospace & Vehicles in Geldrop. Veel meer dan het instellen van een persoonlijke schadeclaim kun je niet ondernemen tegen falend topmanagement, meent hij. De wettelijke mogelijkheid die er komt om een bestuursverbod voor maximaal vijf jaar op te leggen, zal wat hem betreft alleen voor 'extreme gevallen' gelden.

Deterink pleit voor een verplicht soort middenstandsdiploma voor beginnende ondernemers. "Ik sta er soms van versteld dat ondernemers geen kasstroomoverzicht of liquiditeitsprognose kunnen lezen, laat staan opstellen. Dat doet mijn accountant, wordt dan gezegd."