Nieuws Financiën

Het duurste boek dat ze ooit inkocht

Het is verreweg het duurste boek dat ze ooit aanschafte. Eigenares Ine Soepnel van boekhandel Van Someren & Ten Bosch in Zutphen telde duizenden euro's neer om een exemplaar van Rijks, Masters of the Golden Age te bemachtigen. De verkoopadviesprijs bedraagt 6.500 euro, schrijft De Stentor.

Foto: ANP 24 augustus 2016

Rijksmuseum

In Rijks, Masters of the Golden Age van Marcel Wanders, worden de ruim zestig schilderijen uit de Eregalerij van het Rijksmuseum belicht. Elk schilderij, waaronder werken van Rembrandt, Vermeer en Steen, wordt eerst volledig getoond, waarna een deel op ware grootte wordt afgebeeld. Het boek is wereldwijd in een oplage van 2.500 verspreid. De gelimiteerde editie meet 70 bij 50 bij 9 centimeter en weegt ruim 35 kilo.

HandgebondenHoewel eigenares Ine Soepnel wel bevestigt dat ze er duizenden euro's voor heeft neergeteld, wil niet precies zeggen hoeveel zij voor het boek heeft betaald. ,,Het is het duurste boek dat ik ooit inkocht, maar ook verreweg het mooiste.'' Daarin ligt volgens Soepnel ook een deel van de verklaring voor de verkoopadviesprijs van 6.500 euro. Ook de beperkte oplage, het incourante formaat en het feit dat elk boek met de hand gebonden is, drijven de prijs op. Het duurste boek dat Soepnel tot dusver aanschafte kostte nog geen tweehonderd euro. Zij is zuinig op haar exemplaar van Rijks, Masters of the Golden Age. Het boek ligt veilig opgeborgen. Mensen die het boek willen zien, kunnen een afspraak maken. In het open monumentenweekend van 10 en 11 september kan publiek het boek in Zutphen bekijken. Hoewel de verkoopprijs in overleg met een potentiële koper wordt bepaald, hanteert de uitgever een adviesprijs van 6.500 euro, inclusief handschoenen en tafeltje. Op internet zijn evenwel goedkopere versies te vinden. Boekhandel Heijink in Hardenberg biedt bijvoorbeeld de luxe editie van Masters of the Golden Age aan voor 5.749 euro. Twee exemplaren heeft de winkel inmiddels verkocht, de eerste nadat het boek slechts een paar weken in deze winkel had gelegen.