Nieuws Financiën
Huurcontract nekt super Elaa
Supermarkt Elaa trekt de stekker eruit, vanwege een verbod op de verkoop van vers vlees en het stallen van groente en fruit voor de winkel.

De verwachtingen waren hooggespannen toen Paul Shamas bijna twee jaar geleden zijn handtekening onder het huurcontract zette. In het winkelcentrum Deppenbroek vond hij samen met zijn compagnon een geschikte ruimte om supermarkt Elaa te beginnen. Maar de supermarkt is niet meer rendabel genoeg om het huurcontract te verlengen.
De verkoop van vers vlees en de stalling van groente en fruit voor de winkel van Elaa zou de redding kunnen zijn. Maar het mag niet, zo is volgens Shamas in het huurcontract vastgelegd waarmee Elaa destijds akkoord is gegaan. Op de vraag om dit in het nieuwe huurcontract wel toe te staan krijgt Shamas nul op het rekest. "Ik heb geprobeerd de beheerder van het winkelcentrum ervan te overtuigen dat we het anders niet gaan redden. Dat is niet gelukt", zegt Shamas beteuterd. Ook de vijfhonderd handtekeningen onder een steunbetuiging van een klant brachten de beheerder niet op andere gedachten.
VerdwenenDe strijdlust is verdwenen. Door al het gedoe heeft Shamas er geen zin meer in zijn zaak van de ondergang te redden. De laatste producten gaan, tot groot verdriet van zijn klanten, op 15 juni over de toonbank. Shamas ziet geen andere uitweg dan het bijltje erbij neer te gooien. Tenzij Bilfinger Real Estate, de beheerder van het winkelcentrum, twee belangrijke voorwaarden in het contract aanpast: de verkoop van vers vlees (halal) en de toestemming om groenten en fruit voor de winkel te stallen om meer klanten te kunnen trekken.
"Destijds heb ik met bepaalde afspraken ingestemd", geeft Shamas toe. "Maar als beginnende ondernemer was ik mij er op dat moment niet van bewust dat ik met het huidige assortiment niet voldoende omzet zou draaien. We wilden toen ook niet eens een slagerij in onze supermarkt hebben. Gaandeweg het eerste jaar merkten we toch dat er wel behoefte was aan vers vlees. Met name in het weekend lopen we veel omzet mis, omdat klanten hier geen halalvlees kunnen kopen. Ze gaan daarvoor naar de supermarkt en kopen daar ook hun andere boodschappen."
VerzoekShamas legt zijn verzoek om bij het vernieuwen van het huurcontract de verkoop van vers vlees tóch toe te staan neer bij Bilfinger Real Estate. Die laat al snel weten daar geen gehoor aan te geven. Ook als Shamas een jaar geleden zijn groenteafdeling wil uitbreiden en de producten voor zijn winkel wil stallen gaat Bilfinger niet akkoord. Shamas moet de spullen naar eigen zeggen meteen naar binnen halen.
Inmiddels denkt de Enschedeër te weten waarom het ondernemen hem lastig wordt gemaakt. "Slagerij Lohman en een ondernemer die er nu niet meer zit hebben hun beklag gedaan bij Bilfinger. Dat heeft de beheerder mij verteld. Ook vertelde hij mij dat deze twee ondernemers instemden met de komst van Elaa als wij geen vers vlees zouden verkopen en we een beperkte groenteafdeling zouden runnen."
KulSlager Jos Lohman doet de lezing van Shamas af als kul. "De komst van Elaa vond ik een aanvulling voor het winkelcentrum. Als wij als collectief winkelcentrum tegen de komst van Elaa waren geweest, dan was de supermarkt er niet eens gekomen." Dat Lohman voorwaarden zou hebben gesteld bij de komst van Elaa bestrijdt hij eveneens. "Dat kan ook niet, want ik ben geen eigenaar."
De slager ziet naar eigen zeggen Elaa niet als geduchte concurrent. "Hij bedient een andere doelgroep. Maar goed, als hij de strijd aan wil gaan met een slager die hier al 35 jaar zit dan ben je kansloos. Ik vermoed dat hij ons gebruikt om van het huurcontract af te komen."
Bilfinger Real Estate wil niet reageren op de kwestie. "Paul Shamas weet heel goed wat de afspraken zijn. En over contracten laat ik mij verder niet uit", aldus woordvoerder Dennis Becking.