Nieuws Financiën

Innovatiebox baat mkb niet

Jan Kleinnijenhuis 14 november 2015

ANP 34054552

Het belastingvoordeel dat Nederland biedt aan innovatieve bedrijven komt voornamelijk in handen van een klein groepje multinationals. Dat blijkt uit gegevens die Nederland in oktober 2014 zelf in geheime Brusselse overleggen heeft gepresenteerd. De Tweede Kamer kreeg in januari van dit jaar een heel ander beeld voorgeschoteld. Dat schrijft Trouw.

De belastingvoordelen aan grote bedrijven lopen via de 'innovatiebox'. Dat is een speciaal belastingtarief van 5 procent op inkomen dat bedrijven halen uit innovaties. Normaal gesproken betalen bedrijven een winstbelasting van 25 procent. Nederland ligt in Europa onder vuur om die regeling, maar blokkeerde de afgelopen jaren met succes alle pogingen om de regeling te laten aanpassen.

MKBMinister Dijsselbloem van financiën verklaarde deze week dat Nederland zo dwarslag omdat hij wilde voorkomen dat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf de dupe zou worden. Maar uit Brusselse gespreksverslagen die Trouw in handen heeft, blijkt dat het mkb nauwelijks profiteert. "De 100 grootste bedrijven die van de regeling gebruik maken zijn gezamenlijk goed voor 70 procent van alle winst die wordt aangemeld", staat in een verslag van 22 oktober vorig jaar. Vijftien daarvan zijn bovendien buitenlandse bedrijven die via Nederlandse vestigingen gebruik maken van de belastingsubsidie.

Ander beeldStaatssecretaris Wiebes van financiën schetste begin dit jaar een heel ander beeld in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem ging in 2011 ongeveer de helft van het budget naar de ruim 150 grootste bedrijven die van de regeling gebruikmaken. Een jaar later loopt dat al op naar 60 procent, maar het is nog altijd veel minder dan Nederland zelf in Brussel heeft verteld. Het ministerie van financiën laat in een reactie weten niet in te gaan 'op details uit een vertrouwelijke informatie-uitwisseling'.

VraagtekensExterne onderzoeken zetten grote vraagtekens bij de veronderstelde voordelen voor de Nederlandse economie van het belastingvoordeel. Door bedrijven subsidie te geven zouden zij meer aan innovatie gaan doen, en op die manier de economische groei aanjagen. Het Centraal Planbureau constateerde vorig jaar dat dergelijke subsidies vooral leiden tot winstverschuiving door bedrijven die op zoek zijn naar belastingvoordeel. Een effect op innovatie vond het CPB niet.