Nieuws Financiën

Geld verdienen met investeren? Stap in Lego-sets, whisky of oldtimers

Waar haal je tegenwoordig nog rendement? De aandelenbeurzen gingen deze week hard onderuit en de Bitcoin zakt stevig in waarde. En op je bedrijfsspaarrekening krijg je ook al nul rente. Wellicht een goed idee om te investeren in deze 5 verrassende alternatieven.

Vincent | De Ondernemer 7 februari 2018

Ferrari investeren catawiki 2 1

Online veilinghuis Catawiki zette een aantal alternatieve investeringen op een rijtje die volgens hen op dit moment in de beleggerswereld aan populariteit winnen.

Investeren in LEGO

Niet Google, McDonalds of Nike, maar LEGO werd vorig jaar uitgeroepen tot het krachtigste merk ter wereld. Investeren in dozen met de plastic bouwsteentjes kan winstgevender zijn dan reguliere investeringsopties, zegt Diana van der Valk, speelgoedexpert bij het online veilinghuis. De Britse krant The Telegraph meldt dat investeerders in de afgelopen vijftien jaar meer rendement haalden uit LEGO-sets dan uit de aandelenmarkten, goud of spaargeld. “Het mooie is dat alle LEGO-sets op een gegeven moment uit de handel gaan, bijvoorbeeld doordat een licentie verloopt of doordat het bedrijf zijn assortiment wil opfrissen. Iedereen kan met een LEGO-set in huis behoorlijke investering in handen hebben”, zegt Ed Maciorowski van BrickPicker.com in The Telegraph.

De ultieme recente LEGO-investering is de Star Wars set ‘Millennium Falcon’. Met 7.541 stukjes is dit de grootste LEGO-set ooit. De set kostte 850 euro in 2007, nu is de set meer dan 1250 euro waard. “Wie weet wat de set over 5 jaar waard is", reageert Catawiki.

Lees ook: Moet je bitcoins opgeven aan de belasting?

Investeren in Whisky

Nog een fles Whisky van het merk Nikka, Yamazaki of Suntory in de kast staan? Wellicht is opdrinken niet het beste plan. De flessen worden voor honderden tot ruim duizend euro aangeboden op de online veiling. Volgens de site beginnen zeldzame whisky’s populaire investeringen als goud te overtreffen. “Investeer vooral in flessen van distilleerderijen die niet meer bestaan. Verzamelaars zijn namelijk vooral geïnteresseerd in de flessen die niet meer worden geproduceerd. Daarnaast zijn ook de Japanse whisky's enorm in opkomst en een goede investering”, aldus Catawiki.

Investeren in oldtimers

Niemand had 40 jaar geleden verwacht dat de waarde van een Volkswagen T1 busje tegenwoordig kan oplopen tot meer dan 75.000 euro. Zo kan ook de gewone auto in de toekomst uitgroeien tot zeer gewilde oldtimer. “Probeer vooral te kijken of je types kunt vinden van grote automerken die in lage aantallen zijn geproduceerd. Vooral die auto’s worden jaren later door verzamelaars gezocht. Ook auto’s met een revolutionair design kunnen later uitgroeien tot echte cultauto’s met veel waarde. Denk maar aan de Volkswagen Kever en de Citroen 2CV”, zo luidt de tip van Catawiki.

Investeer in kunst

Een 500 jaar oud schilderij Salvator Mundi (Redder van de wereld) van Leonardo Da Vinci werd vorig jaar op een kusntveiling geveild voor het duizelingwekkende bedrag van 382 miljoen euro in New York. “Dat betekent echter niet dat u ook 500 jaar moet wachten vooraleer een kunstwerk in waarde omhoog schiet. Het werk van moderne kunstenaars als Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat halen ook gemakkelijk 85 miljoen euro op een veiling”, tipt Catawiki.“Als de waarde niet stijgt dan heeft u in ieder geval nog een mooi stukje kunst aan de muur hangen. Dat kun je van de Bitcoin niet zeggen.”

Bij het doen van succesvolle investeringen heb je vaak een beetje geluk nodig. Zeven mensen die in 2014 een zwart-wit-tekening kochten bij een kraampje in Central Park in New York, had wel erg veel geluk. Zij kochten voor 60 dollar kunstwerken die gemaakt waren door – bleek achteraf - de beroemde straatkunstenaar Banksy. De tekeningen zijn naar schatting minimaal 135.000 euro per stuk waard.

Investeer in valuta (nee, niet bitcoin)

Tot slot adviseert Catawiki te investeren in zeldzame munten. Dat hoeven geen Romeinse munten te zijn. Het kunnen ook guldens of euro’s zijn. Eén van de laatst geslagen guldens uit 2001 bracht al eens ruim 2.000 euro op tijdens een veiling. ”Interessante munten om naar uit te kijken zijn de speciale euromunten van Vaticaan, Monaco en San Marino. Deze zijn in kleine oplage geslagen en worden door veel mensen verzameld. Daarnaast zijn ook misslagen (munten met een foutje) erg interessant voor verzamelaars.”

Iedereen kan met een Lego-set in huis behoorlijke investering in handen hebben

Ed Maciorowski, BrickPicker.com