Nieuws Financiën

Limburg scoort met China

Van onze redactie 1 december 2015

Limburgscoortmetchina1065

Limburg kan volgend jaar rekenen op enkele Chinese investeringen. Dat is de taxatie van gouverneur Theo Bovens na zijn recente bezoek aan Sichuan, de grote Chinese provincie waarmee Limburg sinds 2014 een formeel vriendschapsverdrag heeft.

Concrete resultaten zijn te melden voor onderwijs. De medische faculteit van de Universiteit Maastricht heeft deze maand een neuro-sciencesymposium georganiseerd in Chengdu, de hoofdstad van Sichuan. Ook hogeschool Zuyd is er actief: die opende een expertisecentrum in Chengdu, waar de Limburgse kennis van gezondheidszorg aan de man wordt gebracht. En de Butleracademie, een privéschool, heeft er een filiaal geopend.

Aanvankelijk sceptischBovens behoorde aanvankelijk tot de sceptici, zegt hij in een terugblik op zijn bezoek. "Het kleine Limburg, het grote Sichuan, krijgen we daar ooit voet aan de grond? Maar ik ben enthousiast geworden, ook door de contacten die Maastricht heeft opgebouwd in Chengdu. Het werkt om op deze wijze aan handelsbevordering te doen."

Bovens put de hoop op resultaat uit een bijeenkomst die de Limburgse delegatie in Sichuan had met vertegenwoordigers van vijftig bedrijven met interesse in Limburgse specialiteiten als logistiek, agrofood en life sciences. "Als maar twee of drie van die bedrijven in Limburg iets gaan doen, kan dat al meer opleveren dan alle buitenlandse investeringen in de provincie van de afgelopen jaren bijeen."

Limburgse delegatie in Sichuan sprak met vijftig bedrijven met interesse in Limburgse specialiteiten